Nieuws

Voor het eerst in drie jaar Koningsdag zonder beperkingen, geen incidenten tijdens Koningsnacht ondanks grote drukte

Nederland viert na drie jaar weer Koningsdag met festivals en vrijmarkten. In veel grote steden waren de festiviteiten gisteren, tijdens Koningsnacht, zeer drukbezocht. Ook vandaag wordt grote drukte verwacht.

Hessel von Piekartz en Niels Waarlo
Het centrum van Eindhoven bereidt zich voor op Koningsdag 2022. Beeld ANP
Het centrum van Eindhoven bereidt zich voor op Koningsdag 2022.Beeld ANP

Zo werd het in Utrecht, waar aan het einde van dinsdagmiddag de vrijmarkten op gang kwamen, zo druk dat de gemeente opriep niet meer naar de binnenstad en enkele pleinen te komen. De gemeente vreesde dat de situatie uit de hand kon lopen, maar voor zover bekend bleef de sfeer tijdens de festiviteiten goed.

Ook Apeldoorn raadde bezoekers gisteravond af nog naar het centrum te komen. Volgens Omroep Gelderland werd uiteindelijk besloten niemand meer toe te laten op het Caterplein en was de mobiele eenheid voor de zekerheid ter plaatse, mocht er iets mis gaan.

In Amsterdam was het dinsdagavond laat ‘gezellig druk’, aldus de politie, die in groten getale op de been was. Ook andere steden, zoals Den Haag, Zwolle, Groningen en Eindhoven, luidden het feest gisteren in met festivals. Grote incidenten zijn nergens gemeld.

Vrijmarkten

Vandaag vinden op verschillende plekken (gratis) optredens plaats en kunnen op veel plekken mensen hun kleedje neerleggen voor de traditionele vrijmarkten.

Gemeenten verwachten dat na twee jaar corona mensen het feest mogelijk uitbundiger zullen vieren dan in eerdere jaren. Daarom treffen sommige gemeentebesturen extra maatregelen. Ze lijken vooral in te zetten op het beperken van overlast door overmatig alcoholgebruik.

In de Amsterdamse binnenstad mogen bezoekers gedurende de hele dag niet meer dan één blikje bier of een andere alcoholische drank bij zich hebben. Winkels mogen ook niet meer dan ‘één stuk’ alcohol per klant verkopen. Kratten bier mogen vandaag dus niet worden verkocht. Wie een sixpack bij zich heeft, is in principe in overtreding maar het is voor de gemeente onmogelijk om de regel overal strikt te handhaven. Op het water gaat de Amsterdamse politie extra controleren op varen onder invloed.

Onder meer Groningen en Eindhoven verbieden bezoekers van hun binnenstad om alcohol in glas of blik mee te nemen. Ook daar is het dus nadrukkelijk niet de bedoeling dat mensen met zelf meegebrachte sixpacks de stad in gaan.

Drukte in de trein

Om de stromen bezoekers van alle festiviteiten in goede banen te leiden, rijdt de NS met de voor Koningsdag gebruikelijke zogenoemde Oranjedienstregeling. Dat betekent dat er langere en soms zelfs extra treinen rijden. De vertrektijden of vertreksporen kunnen vanwege de tijdelijk gewijzigde dienstregeling verschillen.

De NS vraagt reizigers rekening te houden met drukte in de treinen en op stations en de reis van tevoren goed te plannen. Vooral rond Amsterdam verwacht de NS grote drukte. Stations Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn ‘om veiligheidsredenen gesloten’. Om overlast te voorkomen, geldt op stations en in treinen een alcoholverbod. Winkels in stationshallen verkopen geen alcoholhoudende dranken.

Koninklijke familie

In tegenstelling tot vorig jaar, toen koning Willem-Alexander vanwege de coronamaatregelen een besloten bezoek bracht aan de High Tech Campus in Eindhoven, is er dit jaar weer een traditioneel publiek bezoek aan een Nederlandse stad. Dit jaar strijkt de koning vanaf 11.00 uur samen met zijn familie neer in Maastricht. In de stad zal hij een tocht maken langs verschillende plekken van historisch en cultureel belang. Het bezoek van de koning is live te volgen via NPO 1.

Meer over