Voor het eerst Aboriginal-model in finale Miss World Australië

Een Aboriginal-model schrijft geschiedenis door als eerste mee te doen aan de finale van Miss World Australië. De 19-jarige Maminydjama Maymuru mag in juli de deelstaat Northern Territory vertegenwoordigen bij de bekende schoonheidswedstrijd.

Redactie
Maminydjama Maymuru Beeld Facebook
Maminydjama MaymuruBeeld Facebook

Maymuru is afkomstig is uit het noordelijke stadje Yirrkala. In 2014 werd ze opgemerkt door een modescout die haar een baantje aanbood als model. Het Aboriginal-meisje weigerde aanvankelijk, maar ging een jaar later alsnog akkoord. Ze liep haar eerste modeshow tijdens de Fashion Week in Darwin, de hoofdstad van het Northern Territory, en viel de organisatoren van de Miss World Australië op.

Maymuru werd uitgekozen om het Northern Territory, vooral bekend vanwege de toeristische attractie Uluru - of Ayers Rock -, te vertegenwoordigen. Het model is verguld met de uitverkiezing en hoopt niet alleen andere Aboriginals uit het noordelijk territorium, ongeveer 30 procent van de bevolking, trots te maken. Ook hoopt Maymuru met haar deelname 'iets te kunnen doen aan 'de vaak gemarginalseerde positie van Aboriginals en de vele stereotypen over schoonheid', zei het model in de Australische media.

Opmerkelijk is dat Maymuru tijdens fotoshoots altijd weigert om afbeeldingen van haar benen te laten maken. Wat dat betreft zal het model, dat zich professioneel ook vaak Magnolia noemt, blij zijn dat de organisatie van de Miss World vorig jaar besloot de badpakken-ronde af te schaffen.

Oorspronkelijke bewoners

De deelname van Maymuru komt acht jaar na de historische verontschuldigingen aan de Aboriginals van voormalig Labor-premier Kevin Rudd. Die maakte in 2008 formele excuses voor de misdaden die Australië tegenover de Aboriginals heeft begaan. Dat ging onder meer over de duizenden Aboriginal-kinderen die in de vorige eeuw ongevraagd van hun ouders werden afgepakt en in tehuizen werden opgevoed.

In 2013 erkende Australië de Aboriginals officieel als de oorspronkelijke bewoners van het continent. Het Australische Lagerhuis nam unaniem een wet aan waarin stond dat de Aboriginals er al woonden toen de eerste blanke kolonisten ruim 230 jaar geleden voet aan wal zetten. Genetisch onderzoek had al aangetoond dat de vroegste voorouders van de Aboriginals 70.000 jaar geleden vanuit Afrika via Zuidoost-Azië in Australië arriveerden.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
Meer over