Voor goedkoop huis trekt Belg de grens over

Al decennia trekken Nederlanders naar de goedkope, Belgische huizen. In Zeeuws-Vlaanderen is een omgekeerde trend op gang gekomen: de streek zuigt de Belg met verhuisplannen aan. Zeker sinds de Vlaamse televisie heeft laten zien hoe laag de woningprijzen er zijn.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

Een groeiend aantal Belgen koopt een woning in Zeeuws-Vlaanderen. De huizen aan de Nederlandse kant van de grens zijn dan ook 40 duizend (voor een rijtjeshuis) tot zelfs 100 duizend euro (voor een vrijstaande woning) goedkoper dan in de Belgische grensstreek.

Dat prijsverschil is de afgelopen jaren ontstaan door de stijgende huizenprijzen in België en de dalende huizenprijzen in Nederland. 'Vlamingen zijn bij ons een stuk goedkoper uit', zegt makelaar Paul Saman, die in Terneuzen en Hulst opereert. 'De huizen zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook in betere staat. Bovendien liggen de notaris- en registratiekosten bij ons zo'n 75 procent onder het Belgische niveau. Je krijgt meer huis voor minder geld.'

Vorig jaar verdubbelde het aantal Belgen dat zich in Zeeuws-Vlaanderen vestigde al tot zeshonderd. Dat zet zich dit jaar door. In de eerste helft van 2012 schreven al bijna vierhonderd Belgen zich in Zeeuws-Vlaamse gemeenten in. In de gemeente Terneuzen steeg het aantal Belgen met 60 procent, in Hulst met 45 procent en in Sluis met 12,5 procent. Die stijging heeft zich de afgelopen maanden voortgezet.

Daarmee is een opmerkelijke trend in de grensstreek te zien, want tot dusver trokken vooral Nederlanders de grens over naar België, op zoek naar goedkopere huizen. Volgens de Terneuzense hypotheekadviseur Peter Zuurveld is de 'exodus van Vlamingen' vooral in Zeeuws-Vlaanderen zichtbaar, omdat de Belgische steden Antwerpen, Gent en Brugge op korte afstand liggen. 'Vanuit Hulst ben je snel in de Antwerpse haven. We hebben geen files.'

Zuurveld is voorzitter van de begin dit jaar opgerichte stichting Zeeuws & Vlaanderen, die campagne voert om meer Vlamingen 'over de grensstreep te trekken'. Zo wordt geadverteerd in Belgische media en zijn grote reclameborden geplaatst langs Zeeuws-Vlaamse invalswegen aan de grens. In de stichting zitten onder meer makelaars, hypotheekadviseurs, banken en, notarissen.

'Goedkoper wonen? Asjemenou. Verhuis naar Zeeuws-Vlaanderen!', staat op een van de drie panelen langs de invalsweg bij Hulst. 'De campagne werpt duidelijk haar vruchten af', zegt Zuurveld in het kantoor van De Hypotheker in Terneuzen. 'Het gaat als een lopend vuurtje in België rond dat de woningen hier goedkoper en beter van kwaliteit, want beter geïsoleerd, zijn. We hebben veel publiciteit gehad. En mensen die de overstap gewaagd hebben, steken hun familieleden, vrienden en collega's aan.'

Vooral grensdorpen als Koewacht, Heikant en Sas van Gent zijn populair bij de Belgen. Vlamingen uit de provincie Antwerpen vestigen zich vooral in de gemeente Hulst, Oost-Vlamingen in Terneuzen en West-Vlamingen in Sluis. 'Een gemiddelde woning in Gent zit dik boven de 2 ton. Hier is dat 160 duizend euro', aldus Zuurveld.

De Belgische belangstelling dempt de neergang van de Zeeuws-Vlaamse huizenmarkt. Waar elders in Nederland de huizenprijzen soms wel met 20 procent zijn gedaald, zijn ze in deze regio volgens Zuurveld slechts licht gedaald, tot maximaal 5 procent. Ook de rotatiesnelheid waarmee huizen worden verkocht, is gestegen: 'Waar vastgoed vroeger gemiddeld 8 à 9 maanden te koop stond, is dat nu gedaald tot 4 à 5 maanden.'

De immigrerende Vlamingen zijn vooral jonge stellen (25-45 jaar) en nieuw samengestelde gezinnen met kinderen, die huizen kopen tussen de 150 duizend en 225 duizend euro. De Belgische huizenkopers kunnen ook profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

'Maar dat is meestal geen leidend motief', zegt Zuurveld. 'De aftrek zit ons Nederlanders in de genen. Maar de Vlamingen denken vooral bruto: kan ik dat betalen? Ze willen het huis ook snel aflossen. Ze vinden het fiscaal voordeel hoogstens mooi meegenomen.'

De stichting Zeeuws & Vlaanderen heeft een verklarende woordenlijst gemaakt voor de Vlaamse huizenkijker. Zuurveld: 'Een toilet met fonteintje? Wij weten precies wat daarmee wordt bedoeld. Maar sommige Vlamingen denken dan aan een Franse hurk-wc.'

Hij ervaart nog steeds wel enig wantrouwen bij de Vlamingen. 'Ik zie dat ouders vaak meekomen als hun kinderen van 24 of 25 een huis willen kopen. Ze moeten toch wel even slikken dat hun kinderen in Nederland gaan wonen. Ze noemen ons Hollanders en vragen zich af: worden onze kinderen wel goed behandeld?'

De groeiende immigratie komt de krimpregio Zeeuws-Vlaanderen goed uit. 'Ook andere krimpregio's als Oost-Groningen en de Achterhoek hebben onze campagne opgemerkt en geïnformeerd over hoe we het doen. Maar bij hen zie je die beweging over de grens niet. Dat zal wel aan de prijzen van het onroerend goed liggen. In Bergen op Zoom zien ze wel iets: daar vestigen Belgen zich in grensdorpen als Putte en Ossendrecht.''

Stef Durnez (46), scenarioschrijver, kocht vrijstaande woning in Heikant

'Het is een huisje uit de jaren dertig, landelijk gelegen, rustig maar toch centraal in het dorp. Ik houd van de charme van het kleine dorp. De prijs is doorslaggevend geweest. Het is hier veel goedkoper. In België vind je onder de 300 duizend euro niets dat ergens op lijkt. Ook de aankoopkosten zijn in België hoger dan in Nederland.

'Ik kom uit een huurappartement in Sinaai, tussen Sint-Niklaas en Lokeren. Ik had ook een appartement in Antwerpen dat ik heb verkocht. Van de opbrengst van dat appartement - 180 vierkante meter - heb ik nu een vrijstaande woning met een tuin van 800 vierkante meter gekocht.

'In mijn omgeving wordt vaak de vraag gesteld: waarom? Dan antwoord ik altijd: waarom niet? De eerste vraag is ook steevast: moet je dan met een Nederlandse nummerplaat rijden? Dat is blijkbaar de allergrootste vernedering die een Belg moet ondergaan. Maar daar zit ik helemaal niet mee. Ik vind een leuke woning belangrijker dan een dikke wagen. Ja, de autotaksen zijn in Nederland wel hoger. Maar die wegen niet op tegen de goedkopere woningprijs.

'Er zijn nog steeds een aantal vooroordelen in België tegen Nederland. De meesten hebben nog niet door dat het hier veel goedkoper is. Het is nog niet zo heel erg bekend. Ze denken dat het duurder is. Ze kennen deze streek vooral van het op zondag naar Hulst of Sluis gaan, om te winkelen. De grens blijft een psychologische grens. Er is nog steeds zo'n vaag nationalisme: de naijver tussen Belgen en Nederlanders. Maar daar doe ik niet aan mee. Ik zit hier goed, op minder dan 10 kilometer van mijn oude woonplaats. Ik denk dat een vergelijkbaar huis in België 30 tot 40 procent duurder is.'

Hilde Luyten (42), cipier in gevangenis van Gent, kocht rijtjeshuis in Nieuw-Namen

'De lagere huizenprijs en de fiscaliteit hebben de doorslag gegeven. Mijn partner en ik werken allebei in België. Wonen is fiscaal veel aantrekkelijker in Nederland. Ja, we hebben wat jullie noemen hypotheekrenteaftrek.

'In Bornem, bij Temse, had ik een tuintje van 200 vierkante meter. Hier hebben we een perceel van 1000 vierkante meter. We betalen ongeveer hetzelfde, maar in België heb je veel minder voor je geld.

'Ik zocht een grotere tuin, want we hebben een Duitse scheper (herder). Het is een paradijs voor die hond. Ik werk in Gent, mijn vriend in Bornem. Mijn zoon en dochter blijven in België naar school gaan, in Sint-Niklaas. Dat is ongeveer twintig kilometer. Ze gaan met de bus, die stopt een straat verderop. Ze zijn het gewend om daar naar school te gaan. Dat blijft zo, zeker weten. De verbinding is perfect.

'Ik moet zeggen dat ik niet echt voel dat ik in Nederland woon. Ons leven blijft meer gericht op België. De Belgische grens is 5 meter verderop. De grenspaal staat aan de andere kant van de straat.

'Als ik de voordeur uitloop, ben ik in Kieldrecht. Daar doe ik ook de meeste boodschappen, bij de GB-supermarkt. Onze buren zijn ook Belgen. Nieuw-Namen bestaat denk ik voor 70 procent uit Belgen.

'Hoe we op het idee zijn gekomen? We hebben begin dit jaar een reportage gezien op de televisie, bij Telefacts, over de lage huizenprijzen in Zeeuws-Vlaanderen. Zo is onze interesse gewekt.

'Hoeveel we voor dit huis hebben betaald, zeg ik niet. Houd het maar op een bedrag van rond een ton. We moeten nog wel wat opknappen. Maar voor zo'n bedrag vind je in België weinig.'

undefined

Meer over