Voor deze verzameling is het woord curiosa uitgevonden

In deze rubriek worden kunstwerken belicht die te koop zijn bij galeries, veilingen en op internet. Deze week werk uit museumcollecties....

Wieteke van Zeil

Wat?

Wat?
1382 objecten uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland en verschillende musea zoals het Centraal Museum in Utrecht, De Lakenhal in Leiden en Industrion in Kerkrade. Van jarretelles tot schilderijen, en van oude typmachines tot 19de-eeuwse brilmontuurtjes. De instellingen willen van de voorwerpen af en veilen ze binnenkort op eBay en via het Venduehuis in Den Haag.

Wat?
En, is het wat?

Wat?
Als we organisator het ICN moeten geloven niet. De werken zijn in eerste instantie aangeboden aan musea, en die wilden ze niet. Als ze meer dan drie maanden op de ‘ruilwebsite’ voor musea hebben gestaan en er geen interesse is getoond, gaan ze naar de veilingen. Woordvoerder Frank Bergevoet benadrukt dat de overgebleven werken wegens gebrek aan kunsthistorische waarde van de hand worden gedaan. Veilinghuis Vendue heeft eerste keus, ‘het restant gaat naar eBay’. Met andere woorden: oude meuk die niemand wil. Niet echt een wervend verkooppraatje. Maar wellicht wil het instituut zich indekken; als ze zeggen dat de werken wél mooi zijn, dan maken ze misschien wel een fout door ze te verkopen.

Wat?
Maar eh...zit er dan echt niks leuks tussen?

Wat?
Jawel hoor. Voor wie handmatige telefooncentrales verzamelt, is er een centrale van Ericsson uit 1920. Er zijn kleurige siertegels uit een postkantoor in Zutphen uit 1896. Het is alsof het woord ‘curiosa’ voor deze verzameling is uitgevonden. Talloze jurken uit de depots van het Centraalmuseum worden aangeboden, waaronder een mintgroene sixtiesjapon van Dick Holthaus uit 1965.

Wat?
Maar misschien zijn de meubels wel het leukst. Een grote neoclassicistische boekenkast uit 1880 zou menig grachtenpand sieren en een lief buffetje van mahoniefineer uit 1820 maakt zelfs het kleinste huis sfeervol. Vergeleken bij het gemiddelde marktplaatsaanbod is hier het meest te halen.

Wat?
Tot slot is er voor de liefhebber van obscure moderne kunst een overvloedig aanbod: veel werken die in het kader van de Beeldende Kunstregeling, zijn gemaakt door kunstenaars in ruil voor inkomen.

Wat?
Kan ik vast voorkijken?

Wat?
Ja, maar niet op eBay. op de website herplaatsingsdatabase.nl zijn onder de klik ‘veiling’ alle objecten te zien waaraan de genade van de Nederlandse musea voorbij is gegaan. Probleem: de objecten die het Venduehuis in Den Haag eruit selecteert, staan er nog steeds tussen. Dus het is niet zéker dat ze op eBay terecht komen.

Wat?
Prijs?

Wat?
De ongeveer 350 stukken die het Venduehuis uitzoekt, worden getaxeerd en vervolgens met die richtprijs geveild. Voor de overige stukken geldt geen bodemprijs: alles begint bij één euro.

Wat?
Kopen?

Wat?
Zie boven. De verzameling is niet erg coherent, ieder voorwerp heeft zo zijn eigen doelgroep.

Wat?
Wieteke van Zeil

Meer over