Charles AznavourOverleden

Voor ‘de laatste der groten’ gooit Franse radio programmering meteen om

Vrijwel onmiddellijk nadat het overlijden van Charles Aznavour maandag bekend was gemaakt, gooiden de grote Franse radiozenders hun programmering om. Stuk voor stuk brachten ze hommages aan de grootmeester van het Franse lied.

Daan Kool
Charles Aznavour. Beeld EPA
Charles Aznavour.Beeld EPA

Presentatoren spraken uitvoerig met kenners over Aznavours werk en leven, speelden fragmenten van oude interviews af en draaiden nummers uit zijn omvangrijke oeuvre.

‘De draagmuur van het Franse chanson heeft ons verlaten.’ Of: ‘De laatste der groten is niet meer.’ Bekende en onbekende Fransen vertelden hoorbaar geëmotioneerd wat de Armeens-Franse zanger voor hen had betekend. Zangeres Nana Mouskouri zei met breekbare stem dat Aznavour als een broer voor haar was. Een Armeense immigrante vertelde snikkend hoe belangrijk de liedjes van Aznavour voor haar zijn.

Generaties

De chansons van Aznavour zijn voor veel Fransen onlosmakelijk verbonden met dierbare herinneringen. ‘Charles Aznavour heeft de vreugde en het verdriet van drie generaties begeleid’, schreef president Macron, die in zijn studententijd naar verluidt liedjes van Aznavour zong tijdens karaokeavondjes met vrienden. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, schreef dat het werk van Aznavour ‘een stempel heeft gedrukt op iedere etappe van mijn leven’. Hidalgo is van plan een plek in Parijs naar Aznavour te vernoemen.

Met het overlijden van Aznavour verliest Frankrijk binnen een jaar tijd voor de tweede keer een muzikaal icoon. In december 2017 overleed Johnny Hallyday, de ongepolijste rockster die in populariteit niet onderdeed voor Aznavour. De uitvaart van Hallyday was een nationaal evenement, met een stoet door Parijs en een ceremonie in de Madeleinekerk, waar president Macron een toespraak hield.

Nationale plechtigheid

Het is nog niet bekend of Aznavour ook een dergelijke nationale plechtigheid krijgt. Veel Fransen, onder wie zangeres Mireille Mathieu, vinden dat Aznavour dat verdient. Volgens Franse media wil de Franse regering Aznavour in elk geval eren tijdens de ‘top van de francofonie’, die op 11 en 12 oktober in Aznavours tweede vaderland Armenië plaatsvindt.

Lees en luister verder

Dramatisch vibrato en tetterende bigbands: Charles Aznavour in vijf klassiekers. Van het nostalgische La Bohème tot de ongeëvenaarde vibrato's in C’est Fini: muziekrecensent Robert van Gijssel herdenkt Charles Aznavour in vijf klassieke fragmenten.

Postuum: Charles Aznavour (1924 - 2018): Vorstelijk theatrale entertainer met een in de ziel tastende stem.

Meer over