Voor de Hells Angels heb je echt geen Harley nodig

Het OM heeft nooit kunnen bewijzen dat een club als Hells Angels een criminele organisatie is. Maar hoe crimineel zijn de nieuwe leden?

DOOR ELSBETH STOKER

De politie heeft motorclubs al jaren in het vizier. Hoe crimineel zijn ze?

De zogenoemde 'outlaw bikers' zijn crimineel genoeg om constant door justitie in de gaten te worden gehouden. Afgelopen dinsdag arresteerde de Twentse politie nog twee Satudarah-leden omdat ze betrokken zouden zijn bij witwassen en georganiseerde hennepteelt. In december werden drie leden van dezelfde club in Den Haag veroordeeld voor moord. Afgelopen zomer pakte de Tilburgse politie twee Satudarah-leden op omdat ze wapens zouden hebben geleverd.

Enkele jaren geleden heeft het Openbaar Ministerie geprobeerd afdelingen van de Hells Angels te verbieden. Dit mislukte. Volgens de rechter misdroegen de leden van de motorclub zich wel, maar hadden deze misdragingen geen structureel karakter.

Sindsdien focust de politie zich vooral op de individuele leden van motorclubs. Deze aanpak heeft een reeks strafzaken opgeleverd. Ondanks die verscherpte aandacht blijven de clubs in trek. Zo groeiden de Hells Angels afgelopen jaren van zeven naar zeventien afdelingen, oftewel chapters. Satudarah telt tientallen chapters. En het vorig jaar opgerichte No Surrender telt al meer dan vijfhonderd leden.

'Waar ooit elk lid een Harley Davidson moest rijden, zien we nu dat sommige leden niet eens een motorrijbewijs of motor hebben', zei politiechef Wilbert Paulissen in mei 2013 in Het Parool. 'Ik wil niet beweren dat ze bewust criminelen werven, maar ook een belangrijk deel van de nieuwe leden heeft antecedenten.'

Hoe zit het met No Surrender?

No Surrender bestaat nog geen jaar. In februari 2013 werd de motorclub opgericht door 'generaal' Klaas Otto. Hij was eerder president van het Satudarah-chapter in Zundert. Deze afdeling raakte in opspraak na een grootschalige politie-inval in 2011. Leden van deze afdeling werden verdacht van bedreiging en mishandeling.

Otto begon vorig jaar zijn eigen club uit onvrede. Die maakte een vliegende start. Ook 'criminele kopstukken' als Willem Holleeder, Dick V. en Danny K. waren kortstondig lid. De laatste twee werden eind mei gearresteerd, omdat ze onder meer betrokken zouden zijn bij witwassen, mishandeling en drugshandel. Volgens de No Surrender-leden worden ze ten onrechte in de criminele hoek gezet. In december vertelden ze in een RTL-reportage van misdaadjournalist John van de Heuvel dat No Surrender een 'multiculti-motorclub is, waar het klikt als een gek'. Volgens het voormalige Hells Angels-lid Willem van Boxtel is er 'veel gezelligheid en gaan ze lekker met zijn allen rijden'.

Henk Kuipers stapt over naar No Surrender. Is dit een voorbode van een 'oorlog' tussen motorbendes?

De vrees voor een bendeoorlog steekt zo nu en dan de kop op, zeker nu No Surrender zich ontwikkelt tot concurrent van Satudarah en Hells Angels. Maar in tegenstelling tot Duitsland en België is er in Nederland geen sprake van een openlijke territoriumstrijd. 'We zien nog geen ripdeals, onderlinge afpersing of openlijke schietpartijen. Blijkbaar is Nederland nog groot genoeg voor deze motorclubs', aldus de politie. Of Kuipers' overstap naar No Surrender dit zal veranderen, is de vraag. Volgens hem heeft het nieuws al wel 'misselijkmakende reacties' uitgelokt.

undefined

Meer over