Voor de gasten pruttelt altijd een pan soep

Hoteliers zoeken naar slimme manieren om een trendy kamer aan te bieden voor een lage prijs. Budget boetiekhotels bieden wel een 24 inch iMac met gratis films, maar geen ontbijt op bed.

NOEL VAN BEMMEL

1. Citizen M

Hotelconcept met als motto: Budget meets Luxury. Slapen, douchen en plassen in een containerachtige ruimte. Maar wel strak en ultramodern, met gratis films en een afstandsbediening om kleuren en geluiden in te stellen voor een aangenaam ontwaken. Geen roomservice, wel voorverpakt ontbijt en een uitstekende cappuccino in een lounge vol Vitra-meubelen. Op Schiphol, Amsterdam, Rotterdam, Londen, Glasgow en binnenkort in New York (2013) en op luchthaven Charles de Gaulle (2014). Vanaf 79 euro.

Citizenm.com

2. Mama Shelter

Een Franse hotelier liet ontwerper Philippe Starck in 2008 een oude parkeergarage in het niet al te beste 20ste arrondissement van Parijs ombouwen tot een designhotel met 127 kamers. Strakke kamers met 24 inch iMac aan de muur om gratis films te kunnen kijken, zwarte vloeren en plafonds. In het restaurant drinken hippe types cocktails. De pas geopende tweede vestiging in Marseille heeft een eigen strandje. Kamers vanaf 87 euro.

Mamashelter.com

3. Qbic

Prefab slaap- en wasmeubel met superieur Hästens bed en design- elementen. Schuif die in een kantoorpand en je hebt een low-cost designhotel aan de Zuidas in Amsterdam. Cheap Chic noemen ze het zelf. Met een selfservice check-in en een snoepautomaat. Enige aanpassing sinds de opening in 2007: er wordt toch ontbijt geserveerd. Vanaf 69 euro, volgend jaar ook in Londen.

Qbichotels.com

4. Townhouse

Van dezelfde eigenaar als Qbic: knus hotel in Maastricht. De lounge is een open keuken waar altijd een pan soep pruttelt voor de gasten. Prijswinnend concept zonder bar of restaurant. Wel een ontbijtbuffet aan lange tafels gedekt met oud-porselein uit de Mosa- en Sphinx-fabrieken. Vanaf 79 euro.

Townhousehotels.nl

5. Michelberger

Voormalige fabriek in Oost-Berlijn die lijkt ingericht door een groep melige studenten van de kunstacademie. Getimmerde bedden, losse elektriciteitsdraden over het plafond en spulletjes van de rommelmarkt geven de 119 kamers een nonchalante uitstraling. In de bibliotheek liggen tijdschriften uit de jaren zeventig, op schermen in de gang draait de Duitse versie van The Big Lebowski (1998). Een standaardkamer kost 80 euro, een honk met acht bedden 200 euro. Het robuuste ontbijt nog eens 11 euro.

Michelbergerhotel.com

6. Motel One

Het Duitse antwoord op de Franse IBIS-keten is te herkennen aan de kleuren bruin en turquoise. Opmerkelijk, hoe de eivormige stoelen van Arne Jacobsen een hotellobby kunnen opvijzelen. De Viel Design für wenig Geld-formule doen de keten groeien als kool. Al 39 vestigingen in Duitsland en Oostenrijk, Engeland volgt dit jaar. Ook in Nederland zoekt Motel One geschikte locaties. Vanaf 59 euro.

Motel-one.com

7. Base2Stay

Ruime, lichte kamers met HDTV, kitchenette en hier en daar een Mies van der Rohe stoel. Gasten wordt aangemoedigd hun eten in de buurt te kopen en in hun kamer op te warmen. Bij gebrek aan een hotelrestaurant. De vestiging in Kensington, Londen vraagt 99 euro, die in Liverpool 78 euro. Won de laatste twee jaar de Travellers' Choice Award van recensiesite TripAdvisor.

Base2stay.com

undefined

Meer over