Voor cynisme is bij Zin geen plek

Zin is een blad voor de burger die je niet zo vaak hoort, maar die het o zo goed bedoelt.

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

Voor cynisme is geen plaats in het maandblad Zin en dat is goed, want cynisme is er al genoeg en geen mens schiet er wat mee op.

Voor de bladjury is dit terrein lastig te begaan. Sommige onderwerpen in Zin zijn, nou ja, best wel een soort van zweverig, en daardoor bij uitstek geschikt voor een dosis aards cynisme.

Wat bijvoorbeeld te doen met de hoofdredacteur (Nathan Vos) die voor de rubriek 'De gewillige geest' een 'stembevrijdingscoach' bezoekt, zodat hij - je verwacht het niet - met behulp van zijn stem zijn ziel kan bevrijden?

Stembevrijding

Tijdens de inloopsessie in spiritueel centrum De Roos in Amsterdam wordt onder meer een 'indianenlied' gezongen door de cursisten, met als de doel de 'energiepunten' op elkaar af te stemmen.

Allemaal malligheid, denk je dan natuurlijk, maar Vos is om: 'Ik geloof absoluut dat stembevrijding een manier is om lekker in je vel te komen en frustraties los te laten.' Aansluitend reisde hij trouwens door naar Portugal, voor een schrijfretraite.

Medecursist Ottolien ontdekt hier de 'kosmische kanten' van haar levensverhaal. Ze had er ook voor kunnen kiezen te onthaasten op Kreta; er is een leuke lezersaanbieding voor een verblijf op het oostelijk deel van het eiland.

Zin is groot, met een maandelijkse oplage van bijna 75 duizend, en zweeft ergens tussen Happinez en Psychologie Magazine in. De uitgever, New Skool Media, zegt het zo: 'Zin is een fris, informatief, verrassend, inspirerend en sprankelend merk voor vrouwen én mannen.'

Een mens van vlees en bloed

Zingeving is het fundament, feelgood een belangrijke pijler, net als idealisme. Hier is de vluchteling geen onbeschaafde woesteling die het op onze vrouwen heeft gemunt, maar een mens van een vlees en bloed, die een steuntje in de rug goed kan gebruiken.

Mijn huis is jouw huis, is de kop boven een verhaal over Nederlanders die een vluchteling in huis namen. Op de volgende pagina wordt helder uitgelegd welke zeven stappen een vluchteling moet zetten om hier burger te kunnen worden.

Zanger Rick de Leeuw neemt elke maand een groot interview voor zijn rekening, deze keer met Marjan Minnesma. Ze is typisch Zin, als bevlogen oprichter van een organisatie voor duurzaamheid en innovatie, Urgenda: 'Altijd naar voren denken, zelfbeklag inspireert niet.' Ook mooi en monter: het interview met tv-maker-muzikant Joris Linssen aan de hand van foto's uit zijn privéleven.

Zin is een stem van de zwijgende meerderheid. Welkom in het domein van de gutmensch. In de goede betekenis van het woord.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over