Voor balsemen Chávez is het te laat

AMSTERDAM - Het Venezolaanse volk zal het lichaam van de gestorven president Hugo Chávez hoogstwaarschijnlijk niet meer te zien krijgen. Het is te laat om het lijk van Chávez te balsemen. Nu is het niet meer geschikt voor de vereiste behandeling, zo heeft interim-president Nicolas Maduro laten weten.

Twee dagen na het overlijden van Chávez op 5 maart maakte Maduro bekend dat de leider tot in de eeuwigheid bij het volk zou blijven. Zijn lichaam zou worden gebalsemd op dezelfde manier als dat van de eerste Sovjet-leider Vladimir Iljitsj Lenin en dat van Mao Zedong, de stichter van communistisch China.

Daarna zou het in een glazen kist komen te liggen in het Historisch Militair Museum in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

'We hadden dat eerder moeten beslissen,' zei Maduro. Nu hadden bezoekende leiders voor de begrafenis de Venezolaanse leiders op het idee gebracht. 'Het idee was een product van liefde.'

Hij had 's werelds 'beste experts', uit Rusland en Duitsland, laten overkomen om naar het lijk van de gestorven populist te kijken, maar hun conclusie was teleurstellend. Ze ontraadden te autoriteiten om het lichaam nog te balsemen. Maduro ging verder niet op details.

Om een lichaam te balsemen moet het al een paar uur na de dood chemisch worden behandeld, legde de Colombiaanse balsemer Camilo Jaramillo uit aan persbureau AP. Anders gaat het lichaam snel ontbinden. 'Of het moet op vijf graden worden bewaard.' Maar Chávez lag niet in de koeling, zijn lichaam lag ter bezichtiging voor de duizenden Venezolanen die afscheid wilden nemen.

Ook zouden de eigen wensen van Chávez een rol kunnen spelen. Hij zou voor zijn dood hebben gewenst te worden begraven in zijn geboortestad Sabaneta.

Het balsemen van lichamen is een eeuwenoude techniek, al toegepast door de Egyptenaren ten tijde van de farao's, maar bijvoorbeeld ook in de medische wetenschap. Maar het bewaren van lichamen die daarbij ook toonbaar moeten zijn, blijkt nog altijd een hele klus.

De beroemdste te bezichtigen dode, Vladimir Lenin, moet elke anderhalf jaar worden 'opgeknapt'. Hij ligt in zijn mausoleum op het Rode Plein in Moskou.

Het vocht in Lenins stoffelijk overschot is na zijn dood vervangen door een speciale chemische vloeistof en met een periodiek 'bad' wordt het vochtgehalte op peil gehouden. Zo kan Lenin nog vele generaties worden tentoongesteld.

undefined

Meer over