Vonnis voor moord op Munir vernietigd

JAKARTA (ANP) - Het Indonesische hooggerechtshof heeft de veroordeling van de vermeende moordenaar van de mensenrechtenactivist Munir Thalib vernietigd. Dat heeft een woordvoerder van het hof woensdag gezegd. Munir werd vergiftigd op een vlucht van Jakarta naar Amsterdam.

Het hof behandelde de beroepszaak van de Garuda-piloot Pollycarpus Priyanto dinsdag achter gesloten deuren. De rechters kwamen volgens de zegsman tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs is om de vliegenier te veroordelen wegens hulp bij moord.

Een rechtbank veroordeelde Priyanto vorig jaar december tot veertien jaar cel wegens de moord op de prominente mensenrechtenactivist. Volgens het hooggerechtshof is alleen bewezen dat de piloot documenten heeft vervalst. Daarvoor veroordeelde het hof hem tot twee jaar cel.

Machtige vijanden

Als voorvechter van meer openheid van zaken over schendingen van mensenrechten onder oud-dictator Soeharto, maakte Munir veel machtige vijanden. Daarom vermoeden zijn nabestaanden en mensenrechtenorganisaties dat de Indonesische inlichtingendienst de moord heeft beraamd.

Een onafhankelijke commissie die in opdracht van de Indonesische regering de moord onderzocht, concludeerde eerder al dat sprake moet zijn geweest van een samenzwering tegen Munir. Zonder namen te noemen stelde zij dat daarbij ook agenten van de veiligheidsdienst betrokken waren.

Desondanks is Priyanto de enige verdachte die voor de rechter is gebracht. Hij werd door een lagere rechtbank veroordeeld voor moord omdat hij arsenicum in een glas sinaasappelsap van Munir zou hebben gedaan. Priyanto heeft steeds ontkend Munir te hebben vermoord.

Meer over