Vonnis: pensionado's niet gediscrimineerd

De tienduizenden Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen, zijn bij de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 niet gediscrimineerd ten opzichte van hun in Nederland wonende leeftijdgenoten.

UTRECHT - Met die uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is gisteren een eind gekomen aan de jarenlange juridische strijd van de 'pensionado's' tegen de Nederlandse overheid. Tegen de uitspraak van de Centrale Raad - de hoogste rechter in het sociale bestuursrecht - is geen beroep meer mogelijk.

Volgens de pensionado's zijn zij door toedoen van de overheid sinds 2006 veel meer geld kwijt aan ziektekosten dan Nederlandse ingezetenen. De rechter vindt wel dat de Nederlandse overheid - 'achteraf bezien' - wellicht ietwat 'naïef' is geweest door te verwachten dat alle verzekeraars bereid zouden zijn om de overgang van de oude naar de nieuwe verzekering voor pensionado's gemakkelijk te maken. Maar de overheid had volgens de Centrale Raad niet het doel Nederlandse ingezetenen en pensionado's ongelijk te behandelen.

Bij invoering van de nieuwe Zorgwet in 2006 konden particulier verzekerden, ook 65plussers, overstappen naar de nieuwe basisverzekering, inclusief hun aanvullende polissen. Pensionado's in het buitenland konden zich alleen nog voor het ziekenfonds verzekeren in hun woonland; de premie werd op hun pensioen ingehouden. Aanvullende zorg moesten ze uit eigen zak betalen of er een peperdure polis voor afsluiten.

De rechter erkent dat Nederlandse verzekeraars vanaf 2006 'mogelijk' pensionado's hebben geweerd. Of de overheid verzekeraars tot ander gedrag had kunnen dwingen, bleef onbeantwoord. Advocaat Erik Pijnacker Hordijk noemt de uitspraak 'onbegrijpelijk'. 'Nu staat alleen de weg naar de politiek nog open.'

undefined

Meer over