Vonn oppermachtig in Val d'Isère

Skiën


Wereldbeker

Amsterdam -Als er een sportvrouw is die geen last heeft van een post-olympische dip, dan is het skiester Lindsey Vonn. In Val d'Isère veroverde ze dit weekeinde de leiding in het algemeen klassement van de wereldbeker. De Amerikaanse hoopt daarmee de basis te leggen voor wat haar vierde eindzege in de wereldbeker op rij moet worden.


Daarmee is Vonn hard op weg een van de beste skiesters aller tijden te worden. Niet voor niets werd de Amerikaanse zaterdag door persbureau AP gekozen tot sportvrouw van het jaar 2010. Die verkiezing heeft Vonn vooral te danken aan haar zegetocht in het vorige wereldbekerseizoen en door als eerste Amerikaanse ooit het koningsnummer op de Olympische Spelen, de afdaling, op haar naam te schrijven.


De status die Lindsey Vonn heeft in het Amerikaanse vrouwenskiën laat zich het beste vergelijken met de status van Sven Kramer in Nederland bij het schaatsen. Waar Nederlandse fans tijdens de Winterspelen van 2010 Vancouver omdoopten tot 'Svencouver', spraken de Amerikanen van 'Vonncouver'. Maar anders dan Kramer is Vonn sterk uit de post-olympische zomer gekomen.


Vonn is echter niet de enige. Ook haar Duitse hartsvriendin en tweevoudig regerend olympisch kampioene op de supercombinatie en de slalom, Maria Riesch, maakt deze winter een uitstekende indruk. Hoewel het nog vroeg is in het seizoen, lijkt de strijd om de wereldbeker bij de vrouwen zich nu al toe te spitsen op Riesch en Vonn. Met goud en zilver als inzet.


Na dit weekeinde in Val d'Isère is de strijd voorlopig in het voordeel van de Amerikaanse beslecht. Door zowel de afdaling als de supercombinatie te winnen, heeft ze nu 578 punten in het algemeen klassement van de wereldbeker. Drie punten meer dan Riesch. De Oostenrijkse Elisabeth Goergl volgt met 366 punten op grote afstand op de derde plaats.


Op de afdaling was Vonn zaterdag net als vorig seizoen weer superieur. Het moet haar goed doen, nadat ze eerder dit seizoen in het Canadese Lake Louise twee keer op de tweede plaats eindigde achter Riesch. Van revanche wilde ze niet spreken. Vonn spreekt liever met haar ski's. En dat heeft ze gedaan, zaterdag in Val d'Isère. Net als in Vancouver was ze iedereen te snel af. Alleen de Zwitserse vrouwen Nadja Kamer en Lara Gut kwamen nog enigszins bij Vonn in de buurt. Ze eindigden als tweede en derde.


Riesch stelde zaterdag na haar eerdere optredens in de wereldbeker teleur op de afdaling. De in Garmisch-Partenkirchen geboren Duitse kwam niet verder dan een 24ste plaats. Ze verloor daarmee belangrijke punten op Vonn.


Misschien nog wel mooier was de overwinning van Vonn op de supercombinatie, zondag. De supercombinatie is het gemiddelde tussen de Super G en de slalom. Het terrein waarop Riesch Vonn doorgaans de baas is.


Maar niet in Val d'Isère. Zondagochtend wist Vonn de Super G al met overmacht op haar naam te schrijven, waardoor ze 's middags aan een zevende plaats op de slalom genoeg had om ook de supercombinatie te winnen. De Oostenrijkers Elisabeth Goergl en Nicole Hosp eindigden als tweede en derde.


Riesch herstelde zich van haar zwakke optreden van zaterdag, maar stelde met een vijfde plaats toch ook weer een beetje teleur. Zelf dacht ze na afloop dat het aan de berg lag. 'Op de een of andere manier ligt die mij niet. Behalve vorig jaar toen ik hier tweede werd op de supercombinatie heb ik hier nooit goede resultaten geboekt.'


Wat Vonn betreft had het niet beter gekund, dit weekeinde. Aan haar vierde eindzege overall denkt ze liever nog maar niet. 'Het seizoen is nog lang.'


Meer over