Vondeling

De hele middag klassiekers kijken, kan zomaar. De BBC vertoont maar liefst drie films van Alfred Hitchcock (zie hieronder) en Canvas rondt zijn Charles Chaplin-retrospectief af met twee van diens zwijgende meesterwerken: de goudzoekers-slapstick The Gold Rush (die waarin een uitgehongerde Chaplin van lieverlee zijn eigen schoenen dreigt op te eten) en het even komische als sentimentele The Kid.

In The Kid raakt Chaplins vertrouwde zwerver-personage opgescheept met een vondeling, die hij zo goed en zo kwaad als het gaat opvoedt als zijn eigen zoon. Tegen de tijd dat de kinderbescherming lucht van de zaak krijgt en het joch uit huis wil plaatsen, zijn 'The Tramp' en 'The Kid' al zo verknocht aan elkaar geraakt, dat er van een scheiding geen sprake kan zijn. Dat gegeven tilt de film ver uit boven het normale slapstick-niveau. Chaplin had al ontelbare korte films op zijn naam staan toen hij met The Kid debuteerde als speelfilm-regisseur; in een van die producties had hij ook al samengewerkt met de piepjonge acteur Jackie Coogan. Hoe gaaf Chaplins spel en mimiek ook zijn, het is vooral zijn samenspel met de ontwapenende Coogan, dan 6, dat van The Kid zo'n gedenkwaardige film maakt.

Twee x Charles Chaplin: The Kid (1921) / The Gold Rush (1925)

Canvas 14.02-14.55 uur / 14.55-16.00 uur.

Notorious

(Hitchcock, 1946) Wie zijn klassieke kost graag iets spannender en minder komisch opgediend krijgt, kijkt vanmiddag Hitchock in plaats van Chaplin. Maar liefst drie meesterwerken staan er van hem op het programma bij de BBC; na The Lady Vanishes en The 39Steps komt ook nog Notorious, geschreven door de 'Shakespeare van Hollywood': Ben Hecht. Cary Grant en Ingrid Bergman zijn fenomenaal als de geheim agent en zijn lokaas op wie hij verliefd wordt. Het verhaal speelt zich af in Rio de Janeiro maar Hitchcock houdt de shots liever close, dus daar zie je weinig van.

BBC 2, 15.05-16.45 uur.

Urfeld

(Maurice Trouwborst, 2012) Aflevering van de jongetalentenreeks One Night Stand: speelfilms van 50 minuten, gemaakt door veelbelovende regisseurs en scenaristen. Trouwborst en schrijfster Lotte Tabbers komen een heel eind met dit steeds donkerdere drama, waarin veertiger Bram (Finn Poncin) zijn verbitterde vader (John Leddy) en een vriend naar Duitsland rijdt, zonder te weten wat ze van plan zijn met het antieke geweer dat in de kofferbak ligt. Meerdere vader en zoon-relaties, de Tweede Wereldoorlog, schuld en boete - het scenario zit eigenlijk veel te vol, maar Trouwborst houdt zijn regie zo sober en kalm dat het toch indruk maakt.

Nederland 2, 22.55-23.45 uur.

Michael Clayton

(Tony Gilroy, 2007) De briljante jurist Arthur Edens (Tom Wilkinson) legt een bom onder de rechtszaak tegen een chemieconcern dat een kankerverwekkend landbouwgif op de markt bracht. De zaak sleept al jaren, maar als Edens' geweten opspeelt, sluist hij bewijsmateriaal door naar de eisende partij, dat kan de multinational miljarden dollars kosten. 'Fixer' Clayton (George Clooney) moet Edens in het gareel krijgen. Een even gelaagde als gelikte combinatie van thriller, rechtbankdrama, en karakterstudie van regisseurs als Alan Pakula en Sidney Lumet.

Canvas, 20.40-22.35 uur.

undefined

Meer over