Nieuws

Von der Leyen: ‘Te optimistisch geweest over de massaproductie van vaccins’

De EU moet alles op alles zetten om de productie van coronavaccins op te schroeven. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie erkende woensdag dat Brussel op dit punt heeft gefaald en te veel vertrouwde op de beloften van de vaccinproducenten.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

‘We waren te optimistisch over de massaproductie van vaccins’, zei Von der Leyen in debat met het Europees Parlement. ‘En misschien gingen we er ook te veel vanuit dat bestellingen daadwerkelijk geleverd zouden worden.’ De parlementariërs maakten het Von der Leyen niet lastig, mede doordat ruim 100 parlementariërs het woord vroegen waardoor antwoorden onmogelijk waren.

Von der Leyen was op het matje geroepen, nadat de Commissie anderhalve week geleden toezicht had ingesteld op de export van vaccins uit de EU. Ze wilde daarbij aanvankelijk ook grenscontroles instellen tussen Ierland en Noord-Ierland, een politiek hypergevoelige kwestie. Von der Leyen noemde dat woensdag ‘een fout’ die ze ‘zeer betreurde’. De omstreden Noord-Ierse maatregel werd enkele uren na de presentatie geschrapt vanwege de storm van kritiek die losbarstte.

Gezamenlijke inkoop noodzakelijk

Hoewel her en der fouten zijn gemaakt, is volgens de Commissievoorzitter de basis van het Europese coronabeleid solide. De gezamenlijke inkoop van vaccins is een noodzaak, aldus Von der Leyen. Elk land voor zich was volgens haar uitgedraaid op een economische ramp ‘en het einde van Unie’. Ze werd daarin gesteund door alle grote partijen in het parlement.

Dat gold ook voor de nadruk in de onderhandelingen met de farmaceuten op veilige en effectieve vaccins en aansprakelijkheid voor de producenten bij onverwachte bijwerkingen. Dat de EU hierdoor niet voorop loopt bij het vaccineren, is volgens Brussel onvermijdelijk. Momenteel zijn 17 miljoen van de 450 miljoen EU-burgers ingeënt.

De Commissie acht het haalbaar dat aan het eind van de zomer 70 procent van alle volwassenen gevaccineerd is.

Versnelde vaccinproductie

Een speciale taskforce onder leiding van Commissaris Breton (Interne Markt) probeert farmaceuten tot samenwerking aan te zetten om de vaccinproductie te versnellen. Von der Leyen waarschuwde dat een productiehal niet van de ene op de andere dag is opgezet. Ze wees er ook op dat de effectieve vaccins circa 400 verschillende stofjes bevatten wat productie elders niet eenvoudiger maakt.

Ze ging niet in op het verzoek van de Groenen (en een deel van de sociaaldemocraten) om het patent op de vaccins tijdelijk op te heffen, zodat andere farmaceuten ermee aan de slag kunnen. Betrokken ambtenaren zeggen dat de Commissie dit niet uitsluit als ‘uiterste maatregel’, maar dat zoiets in WTO-verband moet gebeuren.

De christendemocraten willen 10 miljard euro beschikbaar stellen om de productiecapaciteit voor vaccins te vergroten. Dat geld zal pas na de zomer echt zijn vruchten afwerpen en daarmee gericht op de toekomst als er vaccins nodig zijn tegen nieuwe varianten. Von der Leyen benadrukte dat de EU autonoom moet worden bij de ontwikkeling en productie van vaccins.

Alleen de uitersten in het parlement (AfD, JA21) eisten het aftreden van Von der Leyen. De sociaaldemocraten riepen op te stoppen met ‘onheilsprofetieën’ die de burger alleen maar bang maken.

Meer over