Volwassen tekenfilms

’Niet alleen de tekenfilm evolueert, ook de manier waarop mensen ernaar kijken’. Sylvain Chomet, regisseur van Les triplettes de Belleville (2003), is optimistisch....

Chomet was zeker niet de eerste die het deed, maar het is aannemelijk dat Les triplettes de Belleville de weg baande voor meer volwassen animatieproducties. Tekenfilms die geschikt zijn voor jong en oud waren er al langer, maar de laatste jaren kregen steeds meer animatiefilms een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder.

Zoals de animatie-documentaire Waltz with Bashir (2008), waarin de Israëlische regisseur Ari Folman zijn herinneringen aan de Libanon-oorlog verwerkte. De indrukwekkende film won tientallen prijzen. Ook het ontroerende Persepolis (2007), gebaseerd op het in stripvorm vertelde levensverhaal van de Iraanse Marjane Satrapi, was een succes.

Het interview met Chomet is een van de vele extra’s op de fraaie dvd-box Anima Cinema, waarin naast Les triplettes de Belleville, Waltz with Bashir en Persepolis ook het wat oudere (en enigszins verouderde) Taxandria (1994) is opgenomen. Voldoende bewijs dat de animatiefilm een serieus genre is.

Meer over