Voluptueuze verpleegster

Is er nu een eighties-revival of niet, was aanvankelijk de vraag. Later vroegen we ons af of je het massale herkauwen van de slapste eighties-hitlijstenpop wel een muzikale revival mocht noemen....

Menno Pot

Slater was vorig jaar op 5 Days Off, het Amsterdamse filiaaltje van het Gentse dancefestival 10 Days Off, in de Melkweg. Op editie nummer twee, die gisteravond begon, zullen vooral de afvaardiging van het International Deejay Gigolo-label (kortweg: Gigolo) de klok een jaar of twintig terugdraaien: Vitalic en dj Tiga, maar vooral Miss Kittin & The Hacker, twee dj's die een electropopduo vormden en hits scoorden met Frank Sinatra en 1982.

Gigolo is het label van de Duitse techno-dj Hell, die in de tweede helft van de jaren negentig tot de conclusie kwam dat techno te rechtlijnig en minimalistisch geworden was en popmelodieën ontbeerde. Zijn keuze als labelbaas viel gelukkig vooral op lui die meer doen dan alleen de steriele beats uit de jaren tachtig heruitvinden, zonder verder muzikaal idee.

Dj The Hacker (Michel Amato) maakt niet alleen gebruik van disco en elektro, maar ook van new wave en de oudste acid house. Hij draait vanavond als dj, maar zal de show vooral eerder op de avond stelen, als de muzikant achter Miss Kittin (Carolin Herve), een vanuit Zwitserland opererende Duitse, die zingt in het Engels met een Frans accent. Meestal doet ze dat in de gedaante van een voluptueus verpleegstertje. Ook zij staat later nog als dj achter de draaitafels.

Na de Gigolo-showcase op donderdag (in de andere zaal Laurent Garnier) worden er nog avonden verzorgd door bijvoorbeeld het jubilerende Soma-label en het intelligent technoduo Plaid (vrijdag), jungle-kopstukken Roni Size en Krust & Dynamite (zaterdag) en het Berlijnse collectief Jazzanova, representant van wat ooit lounge heette.

Meer over