Volop steun voor Huis Doorn

Huis Doorn is gered. Het kasteel krijgt weer subsidie en zelfs vanuit Duitsland is financiële hulp op komst, zegt interimdirecteur Kees Reichardt....

De Duitsers zijn niet krenterig. Het is nog niet duidelijk langs welke wegen de Duitse euro's binnenkomen, maar Reichardt schat het totaal op 200 duizend euro per jaar. Daarmee is het verhaal nog niet af.

Een Duitse europarlementariër heeft met twee Nederlandse collega's gezorgd voor een eenmalige subsidie voor Doorn. Het is de derde 'eenmalige' subsidie uit Europese fondsen, grinnikt Reichardt. Het gaat om een bedrag van 60 duizend euro en het is volgens hem '99,9999 procent zeker' dat dit geld er komt.

Maar het allerbelangrijkst voor Doorn is een beslissing van LPF-staatssecretaris Cees van Leeuwen van OCW. Hij heeft de subsidiestop van zijn voorganger Rick van der Ploeg (PvdA) ongedaan gemaakt. Dat betekent een bedrag van 240 duizend euro per jaar.

Reichardt vindt dat Van der Ploeg niets te verwijten valt. De Raad voor Cultuur adviseerde de subsidie in te trekken en een staatssecretaris heeft niet de vrijheid daar van af te wijken. Bovendien gunde Van der Ploeg Huis Doorn kredietsubsidies, waarmee het mogelijk werd te werken aan een nieuwe toekomst.

Over twee tot drie maanden zal Doorn waarschijnlijk nog een beetje meer perspectief hebben. Reichardt praat met een bedrijf of instelling - hij wil geen vingerwijzing geven - over een partnerschap. Het enige dat hij kwijt wil, is dat de partner geen horecabedrijf is.

Twee jaar geleden zo goed als failliet kan de stichting die het kasteel beheert, nu wel plannen voor de toekomst maken. Tekorten zijn er nog steeds, maar de financiële vooruitzichten zijn dusdanig dat het bestuur erover denkt een paviljoen te bouwen voor tentoonstellingen. Dat zou gebouwd kunnen worden op de plek van de moestuin van het kasteel. Het zou het aantal bezoekers opkrikken.

Huis Doorn trekt ongeveer 40 duizend bezoekers per jaar, maar dat aantal is aan het dalen sinds de beslissing van Van der Ploeg in 2000. Reichardt sluit niet uit dat het publiek denkt dat Huis Doorn gesloten is. Ongeveer 20 procent van de bezoekers komt uit Duitsland.

Meer over