Volleybaltalent plaatst Goedkoop voor dilemma

Zes namen had Bert Goedkoop aan het begin van de Haarlemse volleybalweek in zijn hoofd. Het sextet moest de basis vormen voor het nationale vrouwenteam dat nog slechts drie weken verwijderd is van het Europees kampioenschap....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

HAARLEM

De oudere speelsters, door Goedkoop geroemd om hun internationale ervaring, moesten in Haarlem plaatsmaken voor een nieuwe lichting jeugdspeelsters. De licht geblesseerde Weersing stond haar plek af aan Leferink, Elshof loste De Jong af en spelverdeelster Fledderus had al in een eerder stadium het commando overgenomen van Van Hintum.

Deze drie, aangevuld met oudgedienden Brinkman, Boersma en Fleurke, versloegen gisteren met speels gemak de Italiaanse vrouwen. De 3-0 overwinning was verrassend, vooral na het echec van vrijdagavond. Toen werden de vrouwen binnen het uur van de vloer geveegd door het Kroatische team. Goedkoop was gisteren nog steeds nijdig over dat debâcle.

De dramatische openingswedstrijd weet hij vooral aan zenuwen. Anderhalf jaar geleden traden de vrouwen voor het laatst in eigen land aan. 'Ze wilden voor bekend publiek veel te graag laten zien dat ze goed kunnen volleyballen. De aandacht was niet meer bij het spel, maar bij de dingen erom heen', verklaarde Goedkoop. Ook de doorgaans stoïcijnse Fledderus had tot zijn verbazing last van 'verkeerde spanning'.

Tegen Tsjechië en Italië was daar weinig meer van te merken. De zeventienjarige speelster verdeelt en heerst alsof zij zich al jarenlang op het hoogste niveau beweegt. Goedkoop: 'Ik heb tegen haar gezegd dat ze de eerste tien jaar niet meer van die plek af komt. Ze is nu al erg volwassen. In de verdeling gaat weinig fout, alleen aan de uitvoering kan nog iets geschaafd worden.'

Het enige minpuntje van Fledderus is haar gebrek aan lengte. In de blokkering komt ze met haar 1,68 veel tekort, maar de tegenstanders maakten daarvan in Haarlem geen gebruik. Goedkoop heeft weinig troeven achter de hand wanneer de kleine spelverdeelster wel faalt in de blokkering. De wissel aan het net met Machovcak, het afgelopen weekeinde veelvuldig getest, leverde niet het gewenste rendement.

Door de twee overwinningen eindigde Nederland op de tweede plaats achter Kroatië, de grote favoriet voor de Europese titel. Het team van Goedkoop zal op het EK alleen nog kunnen strijden voor een tweede plek in poule II, achter de Kroaten. Maar meer dan de kruisfinale, met deelnemers als Oekraïne en Rusland in de andere poule, lijkt onbereikbaar. Goedkoop is optimistischer gestemd: 'Het heeft geen zin onszelf te laag in te schatten', beweerde hij. 'We hebben nu laten zien dat we van Italië en Tsjechië kunnen winnen. Dat kunnen we ook op het EK.'

Goedkoop staat de komende weken voor de lastige taak een team te formeren van zijn brede selectie. In Haarlem hield hij zijn grootste troef aan de kant. Weersing, nog niet geheel fit, zal op het EK in Arnhem de plek van Leferink innemen. 'Weersing in topvorm is van wereldniveau', zei Goedkoop. Dat hij echter niet om publiekslieveling Leferink heen kan, werd hem het afgelopen weekeinde opnieuw duidelijk.

Het publiek in de slechts voor de helft gevulde CIOS-hal veerde op wanneer Leferink zich naar het serveervak begaf. Haar harde, maar bovenal effectieve sprongserve scoorde niet alleen veel punten maar ook een luid applaus.

De achttienjarige Leferink, een maand geleden nog uitgeroepen tot beste volleybalster op het WK jeugd, is met 1,76 meter de kleinste aanvalster. Maar de Twentse kan haar geringe lengte moeiteloos compenseren met een explosieve sprongkracht en een supersnelle linkerarm.

Mogelijk zal de bondscoach in Arnhem de voorkeur geven aan een variant waarin beide speelsters in de basis aantreden. Hoe de opstelling er dan uit zal zien, wilde Goedkoop gisteren niet prijsgeven, maar vermoedelijk schuift Leferink dan naar de buitenkant - de plek die zij het afgelopen seizoen ook bij haar club Pollux bekleedde - en herneemt Weersing haar plek op de diagonaal.

Leferink scoorde veel directe punten met haar aanval, die afwisselend tactisch en keihard, onverdedigbaar bleek. Fledderus wist haar teamgenoot uit Jong Oranje blindelings te bedienen. 'Zelfs met het licht uit kunnen zij elkaar vinden', beweerde Goedkoop die niet tevreden was over het contact tussen de spelverdeelster en Jerine Fleurke.

Tegen Tsjechië miste Fleurke niet alleen aanvallend, maar ook blokkerend zoveel ballen dat zij gewisseld werd voor Ingrid Visser. Hoewel beide middenspeelsters in lengte weinig verschillen, kreeg Visser de ballen wel op de juiste hoogte aangespeeld. Fleurke wilde haar teamgenote niets verwijten, maar Fledderus trok zelf het boetekleed aan. 'Ik geef ze steeds te laag en ik snap niet waardoor dat komt. Met Ingrid loopt het wel, maar daar ben ik veel beter op ingespeeld. Met Jerine komt dat ook nog wel.'

Volgens Fleurke die gisteren weer in de basis aantrad, zal er nog meer gecommuniceerd moeten worden. 'Het vertrouwen in elkaar wordt steeds minder. Op de training loopt het redelijk, maar in de wedstrijd is het gevoel weg. Daar baal ik zelf ook van.'

HAARLEM: Volleybalweek, vrouwen: Nederland - Kroatië 0-3 (7-15, 2-15, 3-15), Tsjechië - Italië 2-3 (15-10, 7-15, 12-15, 15-8, 14-16), Nederland - Tsjechië 3-1 (15-12, 10-15, 15-7, 15-7), Italië - Kroatië 0-3 (8-15, 14-16, 9-15), Tsjechië - Kroatië 0-3 (4-15, 3-15, 6-15), Nederland - Italië 3-0 (15-3, 15-9, 15-10).

Eindstand: 1. Kroatië 3-6, 2. Nederland 3-4, 3. Italië 3-2, 4. Tsjechië 3-0.

Meer over