Volleybalsters lopen in Grand Prix al weer uit Olympische pas

Het nationale vrouwenteam geldt sinds de Olympische Spelen van Atlanta als de nummer vijf van de wereld. Slechts Cuba, China, Brazilië en Rusland hoeft het collectief van Bert Goedkoop officieel voor zich te dulden....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Groot was dan ook de ergernis in Jakarta dat in de eerste ronde van het Grand Prix-toernooi die klassering niet werd waargemaakt. In de groep van Nederland waren twee landen, Zuid-Korea en Verenigde Staten die op de Olympische schaal lager genoteerd waren. Slechts Brazilië was van het kwartet hoger verwacht.

De nederlaag op de slotdag tegen de Zuidkoreaantjes deed het hele Nederlandse plan in duigen vallen. De formatie ging met 3-1 ten onder: 15-9, 15-10, 13-15, 15-4. De ploeg eindigde daardoor in de eerste omwenteling van het equivalent van de World Volleyball League op de laatste plaats.

Nederland was in de Indonesische hoofdstad ziek van ellende, fysiek, maar vooral mentaal. Bondscoach Bert Goedkoop had het moeilijk met de lage klassering. 'We hadden gehoopt hier als tweede te eindigen. Die doelstelling hebben we niet gehaald. Dus ben ik erg ontevreden.'

De zaken tijdens het verblijf in Jakarta verliepen verre van voorspoedig. Verschillende speelsters kampten met lichamelijke klachten. De andere klimatologische omstandigheden kregen de speelsters in de greep. Het begon bij Ingrid Visser met buikpijn en misselijkheid.

Voor aanvang van het slotduel in Jakarta was het de beurt aan spelverdeelster Riëtte Fledderus. Het was in bed blijven of spelen. Goedkoop: 'Riëtte wilde zelf meedoen, maar ik vond dat ook beter voor haar. Het is voor een jonge speelster als Riëtte goed als ze zoveel mogelijk wedstrijden op topniveau speelt.'

Topvolleybal is er volop tijdens de Grand Prix. Acht landen (verdeeld over twee groepen) strijden vier weken lang om twee miljoen gulden en drie tickets voor de finaleweek in Shanghai. De vierde plek is gereserveerd voor gastland China.

Voor Nederland is Shanghai voorlopig nog ver verwijderd. Na de sterke opening, met een zege op de Amerikaansen in vijf sets, volgde de ingecalculeerde nederlaag tegen Brazilië.

Pijnlijker was het onderuit gaan tegen Zuid-Korea waarvan Nederland de laatste vier duels had gewonnen. De Aziaten experimenteerden overigens als enigen met de nieuwe libero, de 'superverdediger' die zich als extra wissel alleen bezig hoeft te houden met defensieve activiteiten in het achterveld.

Vandaag vertrekt Oranje voor zijn Grand Prix-reis naar Peking, waar komend weekeinde Cuba, China en opnieuw Zuid-Korea wachten. In China hoopt Goedkoop weer te kunnen beschikken over middenblokkeerster Jerine Fleurke, die in Atlanta haar enkel ernstig blesseerde.

Meer over