Volleybalsters lijden verlies tegen China

De Nederlandse vrouwenploeg is het toernooi om de wereldbeker volleybal in Japan met een nederlaag begonnen. In Tokyo was China met 3-0 (15-7, 16-14, 16-14) te sterk....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het team van bondscoach Bert Goedkoop kende een goede voorbereiding op de wereldbeker. Voor de reis naar de Japanse hoofdstad trainde de Europese kampioen enkele dagen bij Arie Selinger, oud-bondscoach bij de mannen, in Osaka. Desondanks begon de ploeg tegen China dromerig.

Pas in de tweede en derde set kwam de nationale vrouwenploeg in de buurt van het niveau dat een maand geleden in eigen land de Europese titel opleverde. De beloning bleef echter uit tegen de stug verdedigende Chinese vrouwen.

Boven de tien punten liet Nederland de meeste steken vallen, zowel in de tweede als in de derde set. In die laatste spelperiode miste Nederland - na een 12-7 voorsprong - twee setpunten op 14-13. Ook in de tweede set waren bij een voorsprong van 11-8 de beslissende klappen uitgebleven.

'Wat is er mis met mijn set-ups?', vroeg Riëte Fledderus zich af halverwege de wedstrijd. De door haar gevoede aanvalsters slaagden er maar niet in de bal op Chinees grondgebied te doen landen. 'Van Erna Brinkman en Cintha Boersma kreeg ik echter te horen dat mijn set-ups wel goed lagen.' Dezelfde geluiden kwamen van de anderen uit de bekende 'Arnhemse' basis: Marjolein de Jong, Jerine Fleurke en Elles Leferink.

Bondscoach Bert Goedkoop sprak later over dat even opbloeiende gebrek aan zelfvertrouwen bij zijn achttien jaar oude spelbepaalster: 'Als je in Europa als aanvalster het blok passeert, zeker als dat een beetje hard gebeurt, dan scoor je.

'Je moet tegen een Aziatische ploeg echter veel geduldiger spelen en dat is een hele mentale aanpassing. Als aanvalster krijg je de bal terug en nog eens terug. Je moet dan blijven rammen. En ondertussen ook nog blokkeren. Leferink is dat niet gewend. Die slaat en schuift dan bijna vanzelfsprekend door naar de volgende positie.'

Meer over