Volleybalsters kunnen zich meten met wereldtop

Stap voor stap proberen de Nederlandse volleybalsters dichter bij de wereldtop te komen. Tijdens de Montreux Volley Masters, het belangrijkste oefentoernooi ter wereld, behaalde de ploeg de vierde plaats, Nederlands hoogste klassering ooit in Montreux....

De toekomst van de nationale vrouwenploeg ziet er niet slecht uit. Zeges zoals in de Zwitserse stad op Cuba, zijn dan nog wel uitschieters, maar het team is behoorlijk uit het dal geklommen waarin het in 2000 was beland. Nadat de ploeg zowel in 1992 als in 1996 de Olympische Spelen bereikte, mislukte de kwalificatie voor Sydney 2000 volledig.

Frigoni kreeg bij zijn aanstelling een jaar geleden de opdracht mee zich ten minste voor Athene 2004 te plaatsen. De Italiaan begon vol goede moed, maar moest ook inzien dat het in Nederland niet allemaal zo rooskleurig was als hij had verwacht. Zo mist de bondscoach lange speelsters, meisjes die hij op straat wel tegenkomt, maar in geen sporthal terug kan vinden.

Ook schrok Frigoni van het niveau van de Nederlandse competitie. 'Willen we verder, dan moeten de speelsters die in Nederland spelen twintig uur per week centraal gaan trainen. Dat hebben zij nodig om internationaal mee te komen, want ze hebben een gebrek aan internationale ervaring. Het huidige niveau is goed genoeg voor de Nederlandse competitie, maar om internationaal door te breken is veel meer nodig.'

In 2002, het jaar van het WK in Duitsland, heeft Frigoni het eindelijk voor elkaar de beste speelsters in zijn ploeg te krijgen. Elles Leferink, de grote motor achter de Europese titel in 1995, meldde zich vorig jaar plotsklaps af. Frigoni slaagde erin haar terug te halen.

Met de linkshandige aanvalster is er meer balans in het Nederlands team gekomen. De speelster van het Duitse Ulm bezet de diagonaalpositie en bereikte in Montreux moeiteloos de toptien van het topscorersklassement, ook al begon Leferink de eerste wedstrijd niet in de basis. De diagonaalpositie was toen nog weggelegd voor nieuweling Alice Blom.

Blom won het afgelopen seizoen het 'volleybalster van het jaar klassement' en haar echte hoofdprijs bleek een uitverkiezing voor de nationale ploeg. Blom is exact hetzelfde type speelster als Leferink; nog geen 1.80 meter en daardoor eigenlijk te klein voor het internationale volleybal. Behalve het verschil dat Blom rechtshandig is en Leferink met haar linker arm aanvalt, mist de vier jaar jongere Pollux-speelster de ervaring van Leferink. Blom maakte zichzelf wel tot een belangrijke factor in de ploeg door als invalster servicepunten te maken.

Buitenaanvalsters Erna Brinkman en Francien Huurman en de middenblokkeersters Ingrid Visser - nog steeds een van de meest waardevolle speelsters in het Nederlands team - en Irina Donets compenseren het gebrek aan lengte bij Leferink of Blom behoorlijk. Spelverdeelster Riette Fledderus is echter ook niet groot (1.68 meter), maar kan bij blokproblemen moeiteloos worden vervangen door Kim Staelens.

De 1.82 meter lange spelverdeelster zal op termijn Fledderus als eerste spelverdeelster inhalen. Libero Elke Wijnhoven, die VVC voor Vicenza verruilde, completeert de basisploeg van Frigoni.

Donets' komst heeft de middenblokkering behoorlijk versterkt. De 25-jarige voormalige Russin verkreeg eind vorig jaar de Nederlandse nationaliteit. Hoewel zij al enige maanden meetrainde, kon Frigoni haar pas enkele weken geleden voor het eerst inzetten. In korte tijd is Donets, in haar jeugd een vaste kracht van de Russische nationale juniorenploeg, een zekere waarde geworden.

Meer over