Volleybalsters AMVJ halen stevig uit tegen Olympus

Bij de start van de competitie hebben de volleybalsters van AMVJ zich meteen als een nieuwe topploeg gepresenteerd. In zeventig minuten versloegen ze zaterdag het Friese Olympus met de sprekende cijfers 15-5, 15-6 en 15-5 (3-0)....

Van onze volleybalmedewerker

AMSTERDAM

Nog voordat er een bal in de competitie geslagen was, was het al een en al opgewektheid bij de vrouwen van AMVJ. Vorige week slaagde de club erin om de door elke ploeg begeerde midspeelster van de nationale ploeg, Jerine Fleurke, in te lijven. Tegelijkertijd kwam het bericht dat de spectaculaire aanvalster van de Amerikaanse nationale ploeg, Javonne Brooks (22), volledig hersteld was van een zware blessure.

De Amerikaanse kwam in augustus naar Europa om competitie-ervaring op te doen. Omdat ze ernstig geblesseerd was, durfde geen enkele club het aan om haar te contracteren. AMVJ nam de gok wel en hoopt haar nu vanaf half december volledig te kunnen inzetten.

Tegen Olympus werd Brooks totaal niet gemist. Het team van trainster Agnes Brunninkhuis reikte nog niet naar het niveau waarop het een week eerder op een groot internationaal toernooi in het Italiaanse San Remo had geacteerd. Onder leiding van de uitstekend spelende Deborah Schoon werd het echter wel een overtuigende zege op de jonge Friezinnen.

Een andere belangrijke titelkandidaat, bekerhouder VVC, startte met een duidelijke drieset-zege op het Assense Sudosa. De Vughtse ploeg had vorig seizoen steeds problemen met de spelverdeling, maar door de terugkeer van international Saskia van Hinthum is de stabiliteit niet terug. Debutant Animo uit Sneek zorgde tegen Martinus voor een grote verrassing. Na een achterstand van 0-2 kwam de Sneeker ploeg sterk terug via 15-6, 15-8 en 15-13. Martinus onderging vorige week nog een fikse aderlating. International Kirsten Gleis tekende een contract voor het Italiaanse Ancona uit de serie A-I.

Kampioen Volco Ommen verdween uit het Europa Cup I-toernooi na een kansloze nederlaag van 3-0 tegen BTV Luzern. Bij de mannen had titelhouder Dynamo in Kuopio tot aan de vierde set een kans om de thuisnederlaag van 1-3 goed te maken. De Apeldoorners leidden toen nog met 1-2 maar via 15-2 en 18-16 stelde de Finse kampioen de volgende ronde alsnog veilig. Ook VC Zwolle werd uitgeschakeld in het Europa Cup III-toernooi. De ploeg verbaasde met een uit-overwinning op Arcelik in Istanbul: 2-3. Het was echter niet genoeg om het verlies in de thuiswedstrijd (0-3) goed te maken.

Stand eredivisie mannen: Brevok 6-10, Capelle 5-8, Dynamo 4-6, ZVH 5-6, AMVJ 5-6, Zwolle 3-4, VVC 5-4, Radius 5-2, Bovo 6-2, Sudosa 4-0.

Stand eredivisie vrouwen: AMVJ 1-2, VVC 1-2, Pollux 1-2, Animo 1-2, Lycurgus 0-0, Volco 0-0, Martinus 1-0, Brevok 1-0, Sudosa 1-0, Olympus 1-0.

Meer over