Volleyballers volop in race voor WK

Het behalen van een WK-ticket leek op voorhand een kansloze missie voor de Nederlandse volleyballers. Maar na de knappe 3-0 zege (25-14, 25-19, 35-33) op gastland Tsjechië doet de ploeg van bondscoach Edwin Benne volop mee voor een plaats op het WK, in september in Polen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

AMSTERDAM - Vandaag wacht een cruciaal duel met het favoriete Bulgarije, dat Cyprus met lachwekkende cijfers (derde set 25-5) vernederde. Alleen de groepswinnaars en de beste nummers van de kwalificatietoernooien plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. In dat opzicht zou de bloedstollende derde set van het Nederlandse team nog van groot belang kunnen zijn. Maar liefst tien setpoints kregen de Tsjechen om een vierde reeks af te dwingen, waarna de teruggekeerde Dick Kooy voor Nederland het derde matchpoint benutte.

De met geluk geslagen ace van invaller Tony Krolis op 24-21 maakte het verschil. De servicedruk van het Nederlandse team was op het EK nog ondermaats geweest. Ook in de oefenduels met Frankrijk konden de volleyballers geen vuist maken met de opslag. Vrijdagavond in Opava vond Nederland eindelijk het ritme.

In de eerste twee sets wist spelverdeler Nimir Abdelaziz zijn aanvallers feilloos te bedienen. In de slotfase van de derde set bleef het Nederlandse team koel bij de Tsjechische setpoints. Abdelaziz moest zich met een lichte enkelblessure laten vervangen door Van Harskamp, maar Rauwerdink en Kooy tikten de beslissende punten binnen.

Ook het Nederlandse vrouwenteam begon de WK-kwalificatie met een 3-0 zege. Frankrijk had in het Kroatische Rovinj de eerste twee sets niets in te brengen: 25-18, 25-18. In de derde set ontsnapte Nederland: 30-28.

undefined

Meer over