NieuwsVeiligheidswet

Volledige Hongkongse oppositie opgepakt voor ‘ondermijning’ onder nieuwe veiligheidswet

Meer dan vijftig Hongkongse oppositieleden en activisten zijn woensdagochtend gearresteerd op basis van de Nationale Veiligheidswet. Ze worden beschuldigd van ‘ondermijning’, waarop straffen tot levenslang staan. Het gaat om de grootste arrestatiegolf in Hongkong sinds de controversiële wet een half jaar geleden werd ingevoerd.

Rechtsgeleerde Benny Tai is onder de gearresteerden.  Beeld EPA
Rechtsgeleerde Benny Tai is onder de gearresteerden.Beeld EPA

Onder de gearresteerden van woensdag bevinden zich alle 52 kandidaten van de prodemocratische voorverkiezingen afgelopen juli, op degene die al gevangen zaten of uit Hongkong gevlucht waren na. Ook de organisatoren van deze voorverkiezingen, rechtsgeleerde Benny Tai en opiniepeiler Robert Chung, werden opgepakt, evenals minstens twee advocaten. Een krantenredactie kreeg bevel documenten te overhandigen.

Verschillende Hongkongse oppositiepartijen organiseerden afgelopen juli voorverkiezingen, in de hoop hun krachten te bundelen bij de parlementsverkiezingen van september. Hoewel samenwerking tussen partijen niet ongebruikelijk is in democratische verkiezingen, waarschuwden de Chinese en Hongkongse autoriteiten dat zij dit als ‘ondermijning’ zouden beschouwen. De parlementsverkiezingen werden later uitgesteld, officieel omwille van het coronavirus. Hongkong telde in de week voor de oorspronkelijke verkiezingsdatum gemiddeld 11 besmettingen per dag.‘

Hongkongers zijn gearresteerd voor het simpelweg proberen te creëren van hun democratische processen, voor het houden van een voorverkiezing voor een nu geannuleerde verkiezing’, aldus Shibani Mahtani, hoofd van de redactie van de Washington Post in Hongkong. ‘Hongkong kan zich niet langer verzetten op straat, via de stembus, via het parlement, via slogans of liederen.’

De Nationale Veiligheidswet, die op 1 juli door Beijing aan Hongkong werd opgelegd, maakt ‘afscheiding’, ‘terrorisme’, ‘ondermijning’ en ‘samenzwering met buitenlandse machten’ strafbaar. Bij de invoering zei Hongkongs hoogste bestuurder Carrie Lam dat de wet slechts ‘een heel kleine minderheid’ zou raken, maar in de praktijk wordt de wet gebruikt om de volledige oppositie uit te schakelen. Tot nog toe waren veertig Hongkongers onder de nieuwe wet gearresteerd en vier aangeklaagd.

Hongkong, een voormalige Britse kolonie die in 1997 aan China werd overgedragen, had onder het principe van ‘één land, twee systemen’ vijftig jaar lang recht op politieke autonomie. Sinds het neerslaan van de Hongkongse protestbeweging en de invoering van de Nationale Veiligheidswet blijft van die autonomie steeds minder over. Ook in de media en het onderwijs is steeds minder vrijheid. De oprichter van de kritische krant Apple Daily is onder de wet aangeklaagd, kritische leerkrachten worden ontslagen en tal van slogans en liederen zijn verboden.

LEES OOK:

Celstraf voor Hongkongse activisten na vluchtpoging naar Taiwan.

Hongkongs rechtssysteem ‘geperfectioneerd’ naar Chinees voorbeeld: bijna 2 jaar cel voor het gooien van eieren.

Meer over