Volledige collectie Nederlandse films online

Alle Nederlandse films ooit gemaakt en alle televisieseries van de publieke omroepen komen online beschikbaar in een nieuwe webvideotheek opgezet door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Van onze verslaggever Robert Buzink

Filmliefhebbers kunnen vanaf 28 september via een nog te lanceren website online Nederlandse films en series bekijken tegen commerciële tarieven. 'Binnen een jaar willen we de grootste aanbieder van Nederlandse films zijn,' zegt directeur Marc Jurgens van het samenwerkingsverband dat nu nog onder de naam Filmotech door het leven gaat. 'Binnen drie tot vijf jaar staan alle Nederlandse films online die ooit zijn gemaakt.'

Oudere films en series gaan een euro kosten. Voor nieuwe films betalen kijkers bijna vijf euro, evenveel als in de meeste videotheken. Er zullen ook abonnementsvormen komen, hoe die er precies uit gaan zien is nog niet bekend.

Televisieseries

Naast films zal ook Nederlands televisiedrama te bekijken zijn. 'De publieke omroepen beseffen dat naast het populaire Uitzending Gemist ook een kanaal nodig is waar geld verdiend kan worden om het ontsluiten van heel de collectie betaalbaar te houden.' Uiteindelijk moeten alle Nederlandse series online komen, 'van Ja Zuster Nee Zuster tot Flikken'.

Het doel van de online videotheek is het bevorderen van de Nederlandse film, maar er zullen ook buitenlandse films in het aanbod worden opgenomen. 'Dan gaat het niet om de laatste James Bond, maar om cultfilms en Art Housefilms die niet online te vinden zijn bij andere videotheken.' 'Uiteindelijk zal 40 procent van het aanbod niet Nederlands zijn,' verwacht Jurgens.

Blue Movie

Volgens hoofddocent van de Universiteit van Amsterdam Jan Simons is het project uniek in de wereld. 'Naar mijn weten is er geen enkel ander land in de wereld dat zijn gehele filmcollectie online beschikbaar maakt.' Hij is dan ook blij met het initiatief. 'De kennis van de Nederlandse film gaat bij de meeste Nederlanders niet verder terug dan Blue Movie uit 1971. 'Nu is het nog lastig om oudere Nederlandse films te bekijken. Het Filmmuseum heeft ze wel, maar mag ze vaak niet uitlenen. En als dat wel mag duurt het een tijdje voordat ze een videokopie hebben gemaakt.'

Simons vraagt zich wel af hoe compleet de collectie wordt. 'Nederlandse filmmakers waren niet verplicht een kopie van hun film in het nationale archief te deponeren, zoals dat in het buitenland wel het geval is. En dan is er nog de rechtenkwestie.'

De rechten zijn inderdaad het grootste probleem, erkent directeur Jurgens. Maar Filmotech heeft het grootste gedeelte van de publieke omroepen achter zich voor de series en een aantal Nederlandse distributeurs, waaronder A-film, voor Nederlandse films en buitenlandse Art Housefilms. Met buitenlandse distributeurs moeten nog overeenkomsten gesloten worden.

Streamen

De beelden worden direct na betaling - via iDeal of creditkaart - uitgezonden (gestreamd) naar de PC van de gebruiker. Die hoeft de films en series dus niet eerst te downloaden voordat hij ze kan bekijken. Filmotech is in gesprek met fabrikanten van internettelevisies, waaronder Philips, om de dienst daarop beschikbaar te maken. Ook staan een iPhone-app in de planning. Jurgens sluit niet uit dat de collectie ook via verkoopkanalen van derden aangeboden gaat worden. 'Het gaat ons om het verspreiden van de Nederlandse film, als dat via andere kanalen kan, is het ons ook best,¿ zegt Jurgens.

In de Verenigde Staten is online videotheek Netflix enorm populair. In Nederland bieden onder andere Cinemalink en Videoland vergelijkbare functionaliteiten. Ook kabelaars Ziggo en UPC bieden on-demanddiensten aan. Daarnaast beginnen steeds meer hardwarefabrikanten verkoopkanalen. Sony kondigde onlangs aan films in Europa te gaan aanbieden via de Playstation, Microsoft biedt al films aan in HD-kwaliteit op de Xbox.

Apple kondigde woensdag aan streamingdiensten te gaan aanbieden via de nieuwe versie van het Apple tv-kastje. Via iTunes kunnen al langer films gedownload worden. Filmotech onderscheidt zich van bestaand ediensten door de focus op Nederlandse en Art Housefilm en de opname van Nederlands televisiedrama in de collectie.

Beeld uit de Nederlandse film Blue Movie (1971). (Screenshot) Beeld
Beeld uit de Nederlandse film Blue Movie (1971). (Screenshot)
Meer over