Volkswoede in regio richt zich vooral op Egypte

Arabieren verwijten Caïro te kritisch te zijn op Hamas...

BEIROET Het Israëlische grondoffensief in Gaza heeft de protesten in de Arabische wereld tegen de aanval nieuw leven ingeblazen. In Beiroet trokken demonstranten zowel naar de ambassade van de VS als naar die van Egypte. Veel van de volkswoede in de regio richt zich op dat laatste land.

Egypte is het enige Arabische land dat grenst aan de Gazastrook, maar houdt de overgang meestal gesloten sinds Hamas in 2007 de macht overnam in Gaza en de grenswachten van de Palestijnse Autoriteit verdreef.

De autoriteiten openden de grens na het begin van de luchtaanvallen voor gewonden en medische hulp. Maar de hevige gevechten de afgelopen dagen zouden hulp onmogelijk hebben gemaakt.

In een poging kritiek uit de regio tegen te gaan riep de regering op ‘humanitaire corridors’ op te zetten om de bevolking te helpen. Ook ontbood Caïro de ambassadeurs van de permanente leden van de Veiligheidsraad om te protesteren tegen het uitblijven van een VN-resolutie en heeft zij het grondoffensief fel veroordeeld.

De gevechten in Gaza maken de pro-westerse regeringen in de Arabische wereld, zoals die van president Mubarak in Egypte, nog minder populair, menen sommige waarnemers. Mubarak gaf aanvankelijk Hamas de schuld van de gevechten, omdat de groepering het staakt-het-vuren niet wil verlengen.

Mubarak en andere pro-westerse regeringen in de regio zijn fel gekant tegen het militante fundamentalisme van bewegingen als Hamas en het Libanese Hezbollah. Maar net als tijdens de Libanonoorlog in 2006 zet het oplopende aantal slachtoffers hen onder druk zich scherper tegen het Israëlische optreden uit te spreken.

Zowel Hamas als Hezbollah heeft na het begin van de gevechten fel uitgehaald naar de ‘corrupte’ Arabische leiders. Hamas stelde hen verantwoordelijk voor de Israëlische acties. En Hezbollah-leider Nasrallah, die veel populariteit geniet in de Arabische wereld sinds de oorlog van 2006, richtte zijn toorn vooral op Egypte. Zo riep hij de bevolking op massaal tegen het Egyptische beleid te protesteren.

Nasrallah, wiens partij in de regerende coalitie zit, moest inbinden na hevige interne kritiek in Libanon. Maar met het naderbij komen van het grondoffensief het afgelopen weekeinde voerde hij zijn kritiek op de Arabische leiders weer op. Sommige waarnemers menen dat ook als de woede in de Arabische wereld niet onmiddellijk tot de val van pro-westerse regeringen leidt, zij op den duur wel daaraan kan bijdragen.

Meer over