Volkswoede in Pakistan over 'laks optreden' politie na ontvoering, verkrachting en moord op 7-jarig meisje

De verkrachting en dood van een 7-jarig ontvoerd meisje heeft tot grote woede geleid in Pakistan. Bij protesten tegen de politie, die ervan wordt beschuldigd laks op te treden, zijn twee doden gevallen. Nobelprijswinnaar voor de Vrede Malala Yousafzai zegt 'diepbedroefd' te zijn over de moord op Zainab Ansari. Haar lichaam werd dinsdag gevonden in een vuilnishoop.

De 7-jarige Zainab Ansari. Beeld epa
De 7-jarige Zainab Ansari.Beeld epa

Ansari is het twaalfde meisje dat in een jaar tijd in de regio Kasur, in de deelstaat Punjab, werd ontvoerd, verkracht en omgebracht. Bewoners zijn woedend en zeggen dat de politie er geen prioriteit aan geeft om de daders te vinden.

Ansari verdween spoorloos in het weekeinde toen ze onderweg was naar een vlakbijgelegen huis waar koranles werd gegeven. Op een video die later opdook, is te zien hoe zij meeloopt met een man. Haar ouders waren op dat moment op pelgrimstocht in Saoedi-Arabië. 'Ik ben een meisje', had Ansari in haar schoolschrift geschreven op de dag van haar ontvoering. 'Mijn naam is Zainab. Mijn vaders naam is Ameen. Ik ben zeven jaar oud. Ik woon in Kasur. Ik hou van mango's.'

Nadat haar lichaam was gevonden, sloeg de vlam in de pan in de stad Kasur. Boze bewoners vielen een politiebureau aan. De politie trad vervolgens hardhandig op. Twee betogers werden gedood toen agenten met scherp schoten. Dit leidde tot nog grotere woede bij de inwoners.

Hierop besloot de premier van Punjab, Shahbaz Sharif, in te grijpen. Drie agenten werden gearresteerd omdat ze niet eerst in de lucht hadden geschoten om de demonstranten uiteen te jagen. Ook ontsloeg Sharif de politiechef van Kasur vanwege nalatigheid bij het onderzoek naar de ontvoering van Ansari. De premier bezocht woensdag de drukbezochte begrafenis van het meisje. Ook sprak hij met haar ouders. Na dit gesprek, beschuldigde de vader de politie ervan te traag te hebben gereageerd vlak na de ontvoering. 'Ik wil gerechtigheid', zei de moeder van het meisje.

De begrafenis van Zainab Ansari. Beeld afp
De begrafenis van Zainab Ansari.Beeld afp

Activisten

In diverse steden in Pakistan, zoals Lahore en Karachi, gingen activisten de straat op om te protesteren naar aanleiding van de gewelddadige dood van Zainab Ansari. Op Twitter eiste Nobelprijswinnaar Yousafzai actie tegen de dader. Ook bekende cricketspelers en politieke en militaire leiders betuigden hun medeleven met de familie.

De regionale politiebaas Zulfiqar Hameed beloofde woensdag dat de moord op Ansari snel zou worden opgelost. 'Wij hebben straatopnames waarop is te zien dat een jongeman haar meeneemt', aldus Hameed. 'Wij zullen hem snel pakken.' De politie heeft het dna van 95 mannen genomen om te kijken of ze betrokken zijn bij de moord. Uit het politieonderzoek bleek dat Ansari was gewurgd door de moordenaar.

Hameed betwistte dat de politie te laks zou zijn geweest bij het onderzoeken van de twaalf moorden. Hij wees erop dat tot nu toe vier ontvoerders zijn gearresteerd. Een andere verdachte werd gedood bij zijn aanhouding. Sinds 2015 zijn echter een aantal politiefunctionarissen in het gebied overgeplaatst naar een ander district omdat ze niet voortvarend genoeg optraden bij het onderzoeken van de meldingen van vermiste kinderen. In dat jaar werd een pedofielennetwerk opgerold dat banden had met een bekende lokale familie. Enkele honderden kinderen waren volgens de autoriteiten het slachtoffer van dit netwerk. In deze zaak werden twee personen veroordeeld.

Meer over