Volkskrantlezers winnen Grote Geschiedenisquiz

MICHIEL VANDER GEEST

AMSTERDAM - Bij de tweede finalevraag ramt VVD'er Frank de Grave de antwoordknop bijna door de tafel. Het fanatisme, zo lang getemperd uit zelfbescherming en bescheidenheid, laat zich niet langer opkroppen. Het team van oud-Kamerleden, met naast De Grave Naïma Azough en Gijs Schreuders staat in de eindronde van de tiende editie van de Grote Geschiedenisquiz en wil die winnen ook. De Graves uithaal mag niet baten. Het team van Volkskrantlezers was een fractie sneller ('ik zat er niet goed voor', verklaart De Grave later), en weet het antwoord: Alexandrië, daar stond de grootste bibliotheek van de Oudheid. De stand komt op 1-1.

'Nee', De Grave van tevoren, 'zenuwachtig ben ik niet. Slechts eenmaal, lang geleden, was ik voor zoiets nerveus', vertelt hij de andere deelnemers bij de koffie. Toen hij net in de Kamer zat, deed hij mee aan een debatwedstrijd. Versloeg hij toch maar mooi Andreé van Es en Maarten van Traa, voordat hij in de finale verloor van Gerrit-Jan Wolffensperger.

En nee, zei advocaat Louis Zonnenberg, hij heeft zich niet extra voorbereid. Om een paar minuten later het vuistdikke 10.000 Jaar Geschiedenis der Nederlanden uit een linnen tasje te vissen. 'Ik heb alleen wat gelezen over de ARP.'

En ach, zeiden columnisten Bas Heijne en Nausicaa Marbe, wat kan ons het schelen als we verliezen. Om daarbij aan te tekenen: het grote publiek verwacht natuurlijk wel dat columnisten meer weten dan acteurs, want die switchen van rol naar rol. Columnisten daarentegen verwijzen dagelijks naar de historie.

Misschien is al dat verholen fanatisme wel de reden waarom de tiende editie van de quiz, gisteravond op tv, zondagavond opgenomen in de Zuiderkerk in Amsterdam, het voorlopige en wellicht laatste kantoor van het Nationaal Historisch Museum, zo ongemeen spannend is. Vijf teams doen mee, en vier willen dolgraag winnen.

Alleen de advocaten blijven achter en worden in de eerste ronde kansloos uitgeschakeld. 'Het lag aan de tijdsdruk', zegt Peter Plasman in de pauze. 'Wilden wij net aan ons beraad beginnen, moesten we alweer op het knopje drukken.'

De politici en de Volkskrantlezers bereiken de finale. Het wordt 3-3. Het wordt 4-4. En dan komt de vraag die De Grave achteraf als het beslissende moment beschouwt. Juryvoorzitter Nelleke Noordervliet leest aanwijzingen voor die moeten leiden tot het juiste antwoord: maarschalk Tito. Kolfje naar de hand van Gijs Schreuders, immers ooit Kamerlid voor de Communistische Partij Nederland. Hij zit met zijn hand op de knop, neigt naar drukken, maar twijfelt, is niet zeker genoeg, en drukt niet door. De Volkskrantlezers kapen het antwoord voor de neus van de Kamerleden weg.

'Hadden we die gepakt, dan hadden we gewonnen', zegt De Grave achteraf. 'Ik had 'm moeten weten', zegt Schreuders.

Het komt aan op een beslissingsvraag: wie werd ook wel de kanalenkoning genoemd? 'Willem I', antwoorden de Volkskrantlezers correct.

'Eervol is eervol', zegt De Grave. Hij baalt. Maar met een glimlach, want daar blijft-ie politicus genoeg voor.

undefined

Meer over