Update

Volkskrant-verslaggever schaatst de Elfstedentocht: 'Ik ben binnen, ik heb het gewoon gehaald!'

Volkskrant-verslaggever Tjerk Gualtherie van Weezel schaatste vandaag de Elfstedentocht, samen met zijn vrienden Cas, Bas, Onno en Tobias. We volgden zijn avontuur de hele dag, middels een liveblog. Lees hier alles nog eens terug.

Redactie

20.00 uur: Overigens is Cas in Franeker van het ijs gestapt. Dokter Zwager uit Franeker heeft netjes twee hechtingen in zijn kin gezet. Cas kwam hem tegen op straat toen hij in een Saab 900 langsreed. Dat moet de huisarts zijn, dacht Cas. Het gaat verder goed zegt hij, hij zit nu achter een bordje Chili en een biertje. Hij baalt wel als een stekker dat hij de tocht niet uit heeft kunnen rijden, als enige van de groep. Volgende keer beter.

18.46 uur: Ik ben binnen, ik heb het gewoon gehaald! Het is geweldig. Het staat hier vol met auto's. Ik hou van sport, ik hou van schaatsen, en daarbinnen is dit het allerhoogste. Onderweg hebben we wel aan elkaar gevraagd: 'Is dit eigenlijk wel echt leuk.' Het is wel echt lang. Dit doen we nooit meer, hebben we elkaar beloofd, tenzij we worden ingeloot. Maar ik geloof niet dat die belofte stand houdt.

Volkskrant-verslaggever Rolf Bos laat weten dat het een ware Volkskrant-traditie is. 'In 1996 ging de tocht ook niet door en reden op 8 februari collega Marc van den Broek en ik de tocht ook!' Hij stuurt ter bewijs een foto op, die hiernaast te bewonderen is.

17.22 uur: Dokkum gehaald. We draaien terug richting Bartlehiem. Het gaat goed. Het ijs is hier alleen niet zo mooi, wel dik en hard, maar er hebben al veel schaatsers voor ons op gestaan. Het ijs is 'uitgeschaatst'. De tocht is nergens onverantwoord geweest. Het klunen viel ook mee, tot nu toe. En voor wie het wil weten: mijn edele delen zijn warm gebleven!

16.33 uur: Bartlehiem gehaald! Jochem Uytdehaage, Olympisch kampioen van Salt Lake City, geeft het tempo aan. Hij is op het ijs gestapt in Hindeloopen. Het tempo is goed bij te houden. We krijgen hier cola, ik kijk uit naar de Beerenburg. Een slokje in Dokkum, niet meer, ik ben als de dood dat het op de benen slaat.

Tjerk is niet de enige die op eigen houtje de Tocht der Tochten onderneemt. Oud-langebaanschaatser Ben van der Burg schaatst vandaag net als honderden anderen onofficieel de Elfstedentocht. Hij streamt zijn hele tocht live op internet (zie onderaan), waar hij een grote hit is. Vk.nl sprak hem in Harlingen. Na 20 jaar - naar eigen zeggen - niet geoefend te hebben, valt het hem zwaar, zeer zwaar.

15.24 uur:
Het is afzien, het lichaam wordt langzaam leeggezogen. Heb steeds meer last met de schaatshouding, mijn rug voelt vreselijk. De vermoeidheid zorgt ook voor ongelukken. Door de scheuren heb je zo de schaats van je voorganger in je been. Door de wind schaatsen we dicht achter elkaar. We moeten wel.

Bekijk hier foto's van de 'onofficiële Elfstedentocht' vandaag in Harlingen

14.32 uur: Geen idee waar ik ben. Het schiet niet op in de Hel van het Noorden. We zijn Cas kwijt. Hij is gevallen en heeft zijn kin opengehaald. Ik moet opschieten, anders ben ik het pelotonnetje kwijt.

13.40 uur: Water bijgevuld, even naar het toilet geweest en we gaan weer verder. Van dat stilzitten word je wel stijf. Het gaat fantastisch, maar nu komt het zware stuk: De hel van het Noorden. Maar toch wil ik iedereen meegeven: kom naar allemaal Friesland en ga ook zelf de Elfstedentocht schaatsen. Het is werkelijk fantastisch mooi. Honderden mensen zijn nu ook de Tocht aan het schaatsen. De georganiseerde Tocht had niet door kunnen gaan, maar als iedereen een beetje verspreid over de steden opstapt dan kan het prima.

13.00 uur: 117 kilometer hebben we gehad. In Harlingen hebben we het eerste grote, zware kluunstuk gehad. We stoppen even om wat te eten. In 1997 stond ik hier te kijken. Ik weet nog dat een schaatser hier een showrondje maakte en keihard op zijn achterhoofd viel. Hij moest afgevoerd worden met de ambulance. Dat heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

Bekijk ook live schaatsers op de webcam van Piet Paulusma nabij Harlingen.

12.30 uur:
Bas is inmiddels van broek gewisseld. De eerste irritaties spelen op. Als ik bijvoorbeeld op kop schaats, dan ga ik te snel en te onregelmatig en rijden de anderen zich stuk. Als iemand anders op kop rijdt, heb ik weer irrtaties - ik weet niet eens meer welke.

11.29 uur: Parrega, vlak voor Bolsward. Het is meteen een stuk zwaarder door de wind. We rijden in een peloton. Onno doet het meeste kopwerk, hij is de beste schaatser. Bas is zo dom geweest een wijde broek aan te trekken. Daar moeten we in Harlingen iets aan doen.

09.53 uur: We zitten lekker in het zonnetje. Stavoren ligt al achter ons. Iedereen moet morgen en overmorgen de Elfstedentocht komen schaatsen. Niet allemaal in Leeuwarden opstappen en dan komt het goed. Het is schitterend. Maar we rekenen ons nog niet rijk: er komt nog 100 kilometer tegenwind.

08.55 uur: Het Slotermeer gehad. Het laatste stuk slingerend naar Balk. Ze. de Vereniging de Elf Steden hebben hier duidelijk gezocht naar een goede route. Het was op het einde lelijk ijs. Maar de sneeuwvlakte was prachtig.

Op weg naar de Fluessen, deze week even wereldberoemd.
Het gaat hard. 'Dit is beter dan werken', wordt er vaak geroepen. Zeker 1000 schaatsers zijn vandaag aan hun Elfstedentocht bezig.
Dom geweest, heb de edele delen niet goed ingepakt. Had ik vorig jaar op de Weissensee wel gedaan. Dom, dom, dom. Ik heb twee mutsen op, ga er zo eentje offeren. Een vriend had eens zijn edele delen bevroren, hij is een maand impotent geweest.

07.41:
Nog even mijn schaatsen ophemelen. Heb ik vorige week in een drukke winkel uit een schap gerukt. Pas in de rij bij de kassa heb ik ze gepast. Geweldig. Het zijn Zweedse schaatsen, langlaufschoenen met daaronder de ijzers geklikt. Zoooo comfortabel.

07.32 uur: De watertoren in Sneek is in zicht. We moeten een stuk op de knieën. We schaatsen verkeerd om, stom. Linksom in plaats van rechtsom. De maan schijnt zo fel, we kunnen de scheuren in het ijs prima zien. Het windje blaast in de rug. 'Het is net of ik op een Spartamet zit', roept Bas.

06.12 uur:
Aangekomen bij de Zwette. Het was een korte nacht. Geslapen bij een tante in Leeuwarden. Het lijkt wel het officieuze startpunt van deze Elfstedentocht. Er zijn zo'n dertig auto's geparkeerd. Mensen bindBeren hun schaatsen onder. We zijn met vijf: ik, Cas, Bas, Onno en Tobias. Het is -7 graden, de maan schijnt, het is kraakhelder.

Tjerk en zijn schaatsvrienden bij de lunch in Harlingen. © Heleen van Lier Beeld
Tjerk en zijn schaatsvrienden bij de lunch in Harlingen. © Heleen van Lier
Elfstedentocht-rijders vandaag bij Harlingen. © Heleen van Lier Beeld
Elfstedentocht-rijders vandaag bij Harlingen. © Heleen van Lier
In 1996 ging de tocht ook niet door en reden Volkskrant-redacteuren Rolf Bos (links) en Marc van den Broek de tocht ook. Beeld
In 1996 ging de tocht ook niet door en reden Volkskrant-redacteuren Rolf Bos (links) en Marc van den Broek de tocht ook.
Hier moet gekluund worden. © Heleen van Lier Beeld
Hier moet gekluund worden. © Heleen van Lier
Tjerk Gualtherie van Weezel. Beeld
Tjerk Gualtherie van Weezel.
null Beeld
Meer over