nieuwsOvername

Volkskrant-uitgever DPG Media koopt Sanoma Nederland, eigenaar van Nu.nl

Het Belgische DPG Media, uitgever van onder meer de Volkskrant, neemt de Nederlandse activiteiten van het Finse mediabedrijf Sanoma over. De aankoop kost 460 miljoen euro, meldt Sanoma.

Sanoma Nederland is onder meer uitgever van Donald Duck. Beeld ANP
Sanoma Nederland is onder meer uitgever van Donald Duck.Beeld ANP

Het belangrijkste merk van Sanoma Nederland is Nu.nl, dat met een maandelijks bereik van 8 miljoen bezoekers de grootste nieuwssite van Nederland is. Daarnaast is Sanoma de grootste tijdschriftenuitgever van Nederland met onder meer Donald Duck, Libelle, Margriet, vtwonen en Veronica Magazine.

De overname past bij de toenemende concentratie van Nederlandse media in een aantal grote bedrijven. Eerder werd Telegraaf Media Group, uitgever van onder meer De Telegraaf, al gekocht door NRC-uitgever Mediahuis. DPG Media nam vergelijkingssite Independer over. Talpa Media, het bedrijf van John de Mol, kocht televisiezender SBS, persbureau ANP en fotopersbureau Hollandse Hoogte.

Met Nu.nl wil DPG Media de strijd aangaan met giganten als Facebook en Google, die samen tweederde van de digitale advertentiemarkt in handen hebben. ‘Het is voor lokale mediabedrijven bijzonder moeilijk geweest hiertegen een vuist te maken’, schrijft Erik Roddenhof, ceo van DPG Media, in een persbericht. ‘Maar wij geloven dat er ruimte is voor een lokaal alternatief dat bestaat uit Nederlandse merken met een groot gezamenlijk bereik, gedreven door waarden als kwaliteit en betrouwbaarheid.’

Digitalisering

DPG Media gaat investeren in de digitalisering van de tijdschriften, aldus Roddenhof. ‘We hebben op dit gebied inmiddels goede ervaring opgedaan met onze nieuwsmedia. We hopen dat dit, samen met de expertise van de bladenmakers, tot mooie nieuwe digitale producten gaat leiden. Vanzelfsprekend zetten we het succes van de gedrukte magazines voort.’

DPG Media (voorheen De Persgroep) is uitgever van onder meer de Volkskrant, AD, Trouw en verschillende lokale kranten. Daarnaast is het eigenaar van radiozender QMusic en sites als Tweakers en Independer. In 2018 maakte het bedrijf (2.800 voltijdswerknemers in Nederland) 746 miljoen euro omzet. Sanoma Nederland (894 voltijdswerknemers), zette in die periode 424 miljoen euro om.

De aankoop moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt. Ook moeten de beide ondernemingsraden nog hun advies uitbrengen.

Meer over