Volkskrant Radio #4: beluister de beste albums van 2015

Pinguin Radio en de Volkskrant slaan de handen ineen voor een maandelijkse radio-uitzending. Deze editie selecteert de muziekredactie van de Volkskrant de beste albums van 2015. Iedere eerste maandag van de maand tussen 20:00 en 22:00 uur is Volkskrant Radio live te beluisteren bij Pinguin Radio en een dag later terug te vinden op Volkskrant.nl/volkskrantradio.

Dit waren de tien beste albums van vorig jaar volgens onze muziekredactie.

Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly

Uit de recensie: 'Lamar sleept de zwarte muziekgeschiedenis, van jazz en soul tot Jamaica, zijn plaat binnen, zoals vele rappers dat voor hem hebben gedaan.'

null Beeld .
Beeld .

Jamie xx - In Colour

'In Colour is zo'n plaat die refereert aan de beste dansmuziek van de laatste tijd, zonder zelf louter dance te brengen.', schreef recensent Gijsbert kamer.

null Beeld .
Beeld .

Sufjan Stevens - Carrie & Lowell

Uit de recensie: 'Begeleid door een banjo, akoestische gitaar en licht zoemende synths is de toon fluisterzacht. Maar wat een prachtige breekbare liedjes en hoe fraai verzorgd klinkt alles.'

null Beeld .
Beeld .

Joanna Newsom - Divers

'De muziek op Divers klinkt gevarieerder dan haar voorgangers. Er zit afwisseling in tempo's en stemmingen.', aldus Gijsbert Kamer. Lees hier het interview met Joanna Newsom, en hier de recensie.

null Beeld .
Beeld .

Deafheaven - New Bermuda

'Op New Bermuda perfectioneert Deafheaven de wonderlijke mix van droompop en occulte herrie, in zes monumentale en in alle terneergeslagen zwartgalligheid toch nog verheffende muziekstukken.' De volledige recensie is hier te lezen.

null Beeld .
Beeld .

Father John Misty - I Love You, Honeybear

'het album biedt een panoramische blik op Tillmans worsteling met intimiteit: vaak hilarisch, soms ontroerend en niet zelden goed voor plaatsvervangende schaamte.', schreef Menno Pot.

null Beeld .
Beeld .

Vince Staples - Summertime '06

Uit de recensie: 'Staples grijpt je bij de strot en bijt je zelfverzekerd toe dat je eens even verrekte goed naar hem moet luisteren, om vervolgens een krap uur (twintig tracks) de tijd te nemen voor het verhaal over zijn land, zijn buurt en zijn werkelijkheid.'

null Beeld .
Beeld .

Holly Herndon - Platform

'In nummers als het bijna kerkelijke Morning Sun wordt uit heel veel fragmenten - van vooral Herndons eigen stem, uiteengespat in duizend stukjes - een zeer levend muziekwezen geschapen.' Lees hier de volledige recensie.

null Beeld .
Beeld .

Ghost - Meliora

'Op Meliora valt een jubelend en bijna sacraal gezongen nummer op, genaamd He Is, dat is opgedragen aan de vorig jaar overleden Eindhovense gitarist Selim Lemouchi van de baanbrekende Nederlandse rockband The Devil's Blood.', schrijft Robert van Gijssel.

null Beeld .
Beeld .

Nikki Lane - All or Nothing

Uit de recensie: 'De liedjes van Nikki Lane schieten alle kanten op; je hoort scherpe en geëmancipeerde damescountry van Loretta Lynn, vroege rock 'n' roll en nog heel veel meer, van surf tot sixtiespop en Motown.'

null Beeld .
Beeld .
Meer over