Volkskrant Radio #14: beluister de beste albums van oktober

Pinguin Radio en de Volkskrant slaan de handen ineen voor een maandelijkse radio-uitzending. De muziekredactie van de Volkskrant selecteert de beste albums van de maand. Iedere eerste maandag van de maand tussen 20:00 en 22:00 uur is Volkskrant Radio live te beluisteren bij Pinguin Radio en een dag later terug te vinden op Volkskrant.nl/volkskrantradio.

The Lemon Twigs - Do Hollywood (****)

Wat horen we nu? Een onuitgebracht album van Todd Rundgren uit 1973? Nee, Do Hollywood is helemaal van nu en gemaakt door de twee broers Brian en Mike D'Addario, beiden nog geen 20 jaar oud.

The Dillinger Escape Plan - Dissociation (****)

Dissociation van de Amerikaanse hardcoreband The Dillinger Escape Plan duwt zich bij het woedende openingsnummer Limerent Death van je af, alsof de plaat niet beluisterd wil worden. Maar juist daardoor blijf je hangen en zet je dat eerste nummer steeds opnieuw op.

Christian Kjellvander - A Village: Natural Light (****)

De rootsliedjes van Kjellvander zijn niet al te vrolijk. Zijn stem is omfloerst, een tikje gekunsteld maar innemend, en Kjellvander zingt zijn tracks aanvankelijk bij eenzame, kille gitaarbegeleiding en hier en daar een flard piano.

Leonard Cohen - You Want It Darker (*****)

Aan de majestueuze herfst van Leonard Cohens carrière lijkt maar geen einde te komen. You Want It Darker is zijn derde studioalbum sinds 2012; en dan was er nog die tournee, de langste en intensiefste in zijn carrière, die vier prachtige live-albums opleverde.

Kate Tempest - Let Them Eat Chaos (****)

Dichter, toneelschrijver en romancier, de Londense Kate Tempest (31) is het allemaal, maar het liefst staat ze op het podium. Rappend, begeleid door kale synths en melodische baslijnen, heeft ze de afgelopen jaren een eigen stijl ontwikkeld. Muzikaler dan de meeste performing poets en met ambities die literairder zijn dan die van haar collega-rappers.

The Orb - COW/Chill Out, World! (****)

Het zijn mooie tijden voor de ambient. De afgelopen maanden verschenen prachtplaten van Eluvium en Daniel Lanois en nu bewijst het Britse duo The Orb de hoogste eer aan de god van de verstillingsmuziek, Brian Eno.

Opeth - Sorceress (*****)

De Zweedse ex-metalband Opeth is sinds de magnifieke plaat Pale Communion uit 2014 de vaandeldrager van de moderne progressieve rock. Begrijpelijk dus dat de band zich op opvolger Sorceress wentelt in het recentelijk ontdekte maar toch al best vertrouwde studiogeluid waarmee het de wereld heeft veroverd.

Solange - A Seat At The Table (****)

De 21 sterke liedjes kennen een zwoele, soms verraderlijk luchtige productie en worden voorbeeldig gezongen met soms hoge, altijd zuivere stem. Iets dunner dan die van haar oudere zus en minder krachtig ook. Maar op de beste momenten herinnert Solange aan een groot voorbeeld als Minnie Riperton.

Drive-by Truckers - American Band (****)

Zo ingenieus als de teksten emoties als woede en verontwaardiging over het morele verval van hun land verwoorden, zo eenduidig is de muziek. Verwacht geen muzikale kunststukjes als die van vakbroeders Wilco. Drive-By Truckers maakt archaïsche, gedegen en ook wat voorspelbare gitaarrock. Maar de muziek werkt en blijkt een solide kapstok voor hun fraaie teksten.

Meer over