Volkskrant OchtendWoensdag 16 september

Volkskrant Octend: Van belastingverlaging tot een CO2-heffing: dit heeft het kabinet in petto | Directeur testlab: ‘Het corona-testsysteem loopt binnenkort compleet vast. Dit wordt een ramp’

Redactie
Minister De Jonge en premier Rutte voorafgaand aan de troonrede dinsdag. Beeld EPA
Minister De Jonge en premier Rutte voorafgaand aan de troonrede dinsdag.Beeld EPA

Nieuws

Van belastingverlaging tot een CO2-heffing: wat heeft het kabinet in petto?
De laatste begroting van het huidige kabinet bevat geen grote bezuinigingen. Waar gaat extra geld naartoe? Naar het kindgebonden budget bijvoorbeeld, naar de asielketen, en de bestrijding van het lerarentekort. De meest opmerkelijke maatregelen op een rij.

Rob Jetten en Jesse Klaver willen Klimaatwet aanscherpen
De eisen die de Nederlandse Klimaatwet aan het milieubeleid stelt, moeten worden aangescherpt. De CO2-uitstoot moet veel verder worden beperkt dan nu vastligt, om nieuwe Europese normen te kunnen halen. Daarvoor zal ook nieuw klimaatbeleid moeten worden ontwikkeld. Dit zullen Rob Jetten en Jesse Klaver vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen voorstellen.

Directeur testlab: ‘Het corona-testsysteem loopt binnenkort compleet vast. Dit wordt een ramp’
Bij verkoudheidsklachten thuisblijven – en u laten testen op corona. Het is een ‘charmant idee’, vindt directeur Bram Diederen van Microvida, een van de grootste testlaboratoria van het land, maar op de huidige manier is het ‘bijna niet uitvoerbaar’. Reden voor een andere koers, vindt Diederen.

Brand bij overvol vluchtelingenkamp op Grieks eiland Samos
Op het Griekse eiland Samos is aan de rand van een vluchtelingenkamp dinsdagavond brand uitgebroken. De plaatselijke politie meldde een ‘bosbrand’ bij kamp Vathy. Dat is bedoeld voor ruim zeshonderd mensen, maar zoals alle kampen op de Griekse eilanden is het overbevolkt met meer dan 4.600 mensen.

Live: Ierse minister test negatief: coronaschrik in parlement voorbij
Het aantal besmettingen in Nederland neemt flink toe: dinsdag meldde het RIVM er 1.379, het hoogste aantal tot nu toe. Ook elders in Europa verslechtert de situatie. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Rook natuurbranden westen VS bereikt oostkust
De natuurbranden in de westelijke Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington veroorzaken zoveel rook dat zelfs de lucht van de oostelijk gelegen hoofdstad Washington DC, duizenden kilometers verderop, niet meer helder is. President Donald Trump heeft de situatie in Oregon tot ramp verklaard, waardoor federaal geld vrijkomt.

Minister Hoekstra van Financiën (CDA) in de kamer met het koffertje.  Beeld
Minister Hoekstra van Financiën (CDA) in de kamer met het koffertje.

Aanraders

‘Ongekende’ crisis, maar geld lijkt niet op te kunnen. Heeft het kabinet een gat in de hand?
Vroeger was het op het Binnenhof zuinigheid troef, nu is het Haagse motto: ‘We moeten ons uit deze crisis investeren.’ De Raad van State maakt zich zorgen. Wie betaalt straks de rekening?

Column: Ik had verwacht dat ‘Leven op Venus?’ de openingskop van de krant zou zijn
Is er buitenaards leven? Misschien op Venus, misschien is het hier al op aarde. Volgens Advances in Genetics is het mogelijk dat covid-19 namelijk via een meteorietinslag China is binnengekomen, las Bert Wagendorp.

Sluipenderwijs stijgt het aantal opnamen in het ziekenhuis
Vooral twintigers raakten deze zomer besmet, maar het virus kruipt verder. Nu zijn ook veertigers en vijftigers weer het slachtoffer van covid-19, en stijgt het aantal opnamen in het ziekenhuis.

Veel BN’ers hebben vragen over corona. Het antwoord: een complot
BN’ers beginnen vragen ­te stellen over het coronavirus en flirten met complottheorieën. Zo verspreiden ze wantrouwen jegens de overheid en media. Willen ze ook antwoorden?

Oppassen, klussen, een huis kopen: wat te doen als je volwassen kind nog steeds op jou leunt?
Het viel Anna van den Breemer op dat ze samen met haar zus nog veel wordt geholpen door haar vader, ‘terwijl we in de dertig zijn en zelf kinderen hebben’. Is dit normaal? En wat kun je als ouder doen als je vindt dat je kind zijn eigen boontjes moet doppen?

Column: De echte verandering is dat Kamerleden niet te voet naar de Troonrede komen
Ariejan Korteweg zag Kamerleden voorafgaand aan de Troonrede met busjes arriveren. Voor de veiligheid. Niet te verteren, meent hij. ‘Omdat die alledaagse toegankelijkheid van vrijwel alle politici zo’n wezenskenmerk is van het parlementaire stelsel hier.’

Meer over