Volkskrant Ochtend: Zware westerstorm op komst | Op bezoek in een opvanghuis voor mannen

Goedemorgen. Mannen die door hun vrouw in elkaar worden geslagen - er rust nog steeds een taboe op. Maar slachtoffers die over de drempel durven, kunnen wel op steeds meer plaatsen terecht. Bijvoorbeeld in Arosa in Rotterdam, waar we een kijkje namen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: volgens de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) moet de EU Nederlandse bedrijven beter beschermen tegen buitenlandse overnames.

Redactie
Mannen die door hun vrouw in elkaar worden geslagen - er rust nog steeds een taboe op. Zij kunnen terecht in een opvang speciaal voor mannen. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Mannen die door hun vrouw in elkaar worden geslagen - er rust nog steeds een taboe op. Zij kunnen terecht in een opvang speciaal voor mannen.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Jongeren vinden partnergeweld als zelfverdediging acceptabeler dan ouderen
Geweld tegen je partner is in sommige omstandigheden geoorloofd. Dat vindt ruim een kwart (29 procent) van de Nederlandse bevolking.

EU moet bedrijven beter beschermen tegen buitenlandse overnames
Nederlandse ondernemingen moeten beter beschermd worden tegen buitenlandse overnames. Nieuwe Europese regels moeten een eind maken aan het huidige 'eenrichtingsverkeer'. Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Maarten Camps.

Zware westerstorm op komst: minder treinen, vluchten op Schiphol geannuleerd
Vandaag trekt een zware westerstorm over ons land met op zijn hoogtepunt windkracht 10 en windstoten tot 130 kilometer per uur. In het hele land rijden minder treinen en KLM heeft 220 vluchten geannuleerd.

Zoveel mogelijk kleding dragen in het vliegtuig om niet extra te betalen - mag dat wel?
Wie op vakantie meer dan drie setjes kleding mee wil nemen, moet toch al gauw een paar tientjes extra lappen. British Airways-passagier Ryan Carney Williams dacht vorige week een slimme uitweg te hebben gevonden: hij trok acht broeken en tien shirts aan om de extra kofferkosten te omzeilen. Mag dat wel?

Vandaag in het nieuws

Een grote storm raast vandaag over Nederland, waardoor er minder treinen en vluchten vertrekken. De Franse president Emmanuel Macron brengt zijn eerste officiële staatsbezoek aan Groot-Brittannië. President Juncker speecht bij de nieuwjaarsreceptie van de Europese Commissie.

Aanraders van de redactie

In de mannenopvang: 'Wij zijn helemaal niet het sterke geslacht, van dat vooroordeel moeten we echt af'
Mannen die door hun vrouw in elkaar worden geslagen - er rust nog steeds een taboe op. Maar slachtoffers die de drempel over durven, kunnen op steeds meer plaatsen terecht. 'Ik heb het veel te ver laten komen.' (+)

Harde feiten winnen maar zelden in hun eentje, zelfs als ze kloppen
Volgens de Fransen is de pulskor een 'massavernietigingswapen'. Wij roven de zeeën leeg en vernietigen het zeemilieu. Volgens Nederland vertellen de harde feiten anders. Columnist Bert Wagendorp: 'Je kunt het gelijk aan je kant wanen, maar dan nog moet je steun organiseren. Dat waren de Nederlandse visserijlobbyisten helaas even vergeten.' (+)

'Romeo' in de mannenopvang: 'Net als de meeste mannen hier heb ik het veel te ver laten komen.' Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
'Romeo' in de mannenopvang: 'Net als de meeste mannen hier heb ik het veel te ver laten komen.'Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Maarten Camps pleit voor nieuwe economische grenzen: 'Er moet een gelijk speelveld komen met China'
Openheid is dé succesfactor van onze economie. Om die te behouden, zijn drempels nodig, stelt Maarten Camps, de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (+)

'Als erfgenaam van de emancipatiebeweging verdedig ik het moderne Nederland'
Femke Halsema is in Amstelveen begonnen aan haar tournee en pikt en passant wat theatertips mee. Met 'Een vrij land' wil de ex-politicus tegenwicht bieden aan doemdenken en cynisme. (+)

Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en klimaat. Beeld Aurélie Geurts
Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en klimaat.Beeld Aurélie Geurts

Voor Gary Oldman was de rol van Churchill de lastigste van zijn carrière. 'Ik wilde de mens achter de performer laten zien'
Met zijn rol als Winston Churchill in Darkest Hour keert Gary Oldman (59) terug naar zijn over-de-topspeelstijl. Zijn methode: 'Gewoon een beetje lol maken.' (+)

Op bezoek bij Ronald Sørensen, de man van Leefbaar Rotterdam én PVV
Ronald Sørensen was voorzitter van de raadsfractie van Leefbaar Rotterdam, maar ook senator voor de PVV. Dezelfde PVV die nu naar Rotterdam komt, de stad waar Leefbaar de erfenis van Fortuyn bewaakt. 'Verdeeldheid op links is voor ons altijd een zegen geweest. Nu trapt de PVV in dezelfde val.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Meer over