NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Zuid-Limburg is de ongezondste regio van Nederland – ontdek hoe (on)gezond uw wijk is | In gesprek met het gezin El Hamus: de nieuwe filmdynastie van Nederland

De schooldag van deze kinderen op de openbare basisschool Wereldwijs in Landgraaf is met een uur verlengd, zodat ze samen gezond kunnen lunchen en er ruimte is om te bewegen. De aanpak is ingevoerd op vier basisscholen in het oostelijke deel van Zuid-Limburg en moet voorkomen dat kinderen een ongezonde levensstijl ontwikkelen. In Zuid-Limburg komt meer ziekte, overgewicht en ongezond gedrag voor dan elders in Nederland. Beeld Marcel van den Bergh
De schooldag van deze kinderen op de openbare basisschool Wereldwijs in Landgraaf is met een uur verlengd, zodat ze samen gezond kunnen lunchen en er ruimte is om te bewegen. De aanpak is ingevoerd op vier basisscholen in het oostelijke deel van Zuid-Limburg en moet voorkomen dat kinderen een ongezonde levensstijl ontwikkelen. In Zuid-Limburg komt meer ziekte, overgewicht en ongezond gedrag voor dan elders in Nederland.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Zuid-Limburg is de ongezondste regio van Nederland. Dat moet anders
Op basis van data uit de Gezondheidsmonitor maakte de Volkskrant een interactieve kaart die laat zien hoe gezond Nederland is. Zuid-Limburg springt er negatief uit. Daarom leren op een basisschool in Landgraaf de kinderen groente te eten en te bewegen.

Hockeysters vermorzelen ook Engeland en plaatsen zich voor EK-finale
Alsof het beest in de Nederlandse hockeysters is wakker geschud. Na een moeizame start bij het EK vermorzelde de regerend kampioen na Rusland (14-0) ook Engeland in de halve finales: 8-0. Hoe stijlvol en elegant de Nederlandse topspeelsters ook over het veld dansten; het internationale vrouwenhockey moet dringend aan het infuus. 22-0 in twee duels, voor Nederland begint het EK pas zondag in de finale.

Bolsonaro belooft ‘zero tolerance’ in Amazone en zet leger in bij bestrijding branden

De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Jair Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voorkomen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’. Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone.

Trump verhoogt heffingen op goederen uit China en maant bedrijven uit het land te vertrekken
President Donald Trump heeft op Twitter nieuwe importheffingen op Chinese goederen aangekondigd. Dit doet hij in reactie op China, dat eerder op vrijdag aankondigde met nieuwe importheffingen op 75 miljard dollar aan goederen te komen.

Vandaag in het nieuws

Vandaag komen in het Franse Biarritz de leiders van de zeven belangrijkste economische grootmachten bijeen voor hun jaarlijkse onderonsje: de G7-top. Na de winst van Egan Bernal in de Tour de France is de wielergekte in Colombia compleet. Hij maakt ook kans in de Ronde van Spanje, die vandaag start in Salinas de Torrevieja.

Aanraders van de redactie

Hoe gezond is jouw wijk?
Hoe gezond zijn jouw wijkgenoten? Hoeveel mensen roken er? En waar in Nederland drinkt men het meest of juist het minst? Kijk hier hoe het zit met onze gezondheid en hoe we die zelf ervaren.

De G7 stuurt de wereld niet meer, ze wordt erdoor verscheurd
Zaterdag komen in het Franse Biarritz de leiders van de zeven belangrijkste economische grootmachten bijeen voor hun jaarlijkse onderonsje. De G7 was ooit het vergezicht van een wereldregering, maar in de veranderde wereld van nu heeft ze grote moeite relevant te blijven.

De Franse badplaats Biarritz is voor de G7-top omgetoverd tot een zwaarbewaakt fort. Beeld REUTERS
De Franse badplaats Biarritz is voor de G7-top omgetoverd tot een zwaarbewaakt fort.Beeld REUTERS

Het geniepige kantje van de onderwijshervorming, betekent landelijk een verlies van honderden banen
De minister trekt de portemonnee, maar wel ten koste van de alfa-, gamma- en medische wetenschappen. Wat bezielt haar om vakgebieden zo tegen elkaar uit te spelen, vraagt Aleid Truijens zich af. ‘Het sluit naadloos aan bij de populistische tendens om te honen over ‘pretstudies’ zonder enig nut’.

Stiltegebied in de drukke randstad: ‘Jeetjemineetje, dat dit er mag zijn’
Per toeval hoorde Josje Duijndam dat de provincie Zuid-Holland 10 hectare land in de Bieslandse polder te koop aanbood. Ze wist meteen wat ze er wilde: een stiltegebied. Alleen, hoe maak je van stilte een verdienmodel?

De Colombiaanse opmars is nog lang niet ten einde: ‘de kevers’ zijn wielerprofs geworden
In Colombia is wielrennen populair. Kerken, scholen, verenigingen; allerlei instanties organiseren wedstrijden. En nu Egan Bernal de Tour heeft gewonnen, is de gekte compleet. Heeft een Colombiaan kans in de Vuelta, die zaterdag start.

Bij de familie El-Hamus zit iedereen in de film: ‘Ik stráál van trots en dankbaarheid’, zegt vader Sabri Saad
Met acteurs als ouders en drie kinderen die ook in het filmvak zitten zou je de familie El-Hamus de nieuwe Nederlandse filmdynastie kunnen noemen. ‘Ik stráál van trots en dankbaarheid’, zegt vader Sabri Saad in gesprek met zoon, regisseur en scenarist Shady, dochter en scenarioschrijver Ashgan, en zoon en acteur Shahine El-Hamus.

Van links af: regisseur en scenarioschrijver Shady, scenarioschrijver Ashgan, acteur Shahine en vader en acteur Sabri Saad El-Hamus. Beeld Robin De Puy
Van links af: regisseur en scenarioschrijver Shady, scenarioschrijver Ashgan, acteur Shahine en vader en acteur Sabri Saad El-Hamus.Beeld Robin De Puy
Meer over