Volkskrant Ochtend: Zorgverzekeraars: te veel geld naar zorg | De comeback van Sint-Maarten in Nederland

Goedemorgen. Er gaat te veel geld naar de zorg en daardoor komt de solidariteit van ons zorgstelsel onder druk te staan. Dat zeggen de topmannen van twee grote zorgverzekeraars in een interview met de Volkskrant. Verder in de Volkskrant Ochtend: Dirkje heeft een dodelijke spierziekte, maar het medicijn dat haar kan redden kost 100.000 euro per behandeling. En de oud-rector van Vindicat blikt terug op een veelbewogen jaar: 'Vernedering is subjectief'.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Terwijl u sliep

Topmannen zorgverzekeraars: er kan minder geld naar de zorg
Er gaat te veel geld naar de zorg en daardoor komt de solidariteit van ons zorgstelsel onder druk te staan. Dat zeggen de topmannen van twee van de vier grote zorgverzekeraars in een interview met de Volkskrant.

Staatssecretaris kondigt onafhankelijk extern onderzoek aan naar misbruik en vernederingen bij Defensie
Er komt een extern onderzoek naar misstanden binnen Defensie. Dat richt zich op 'de meldingsbereidheid, het meldingssysteem en de nazorg van slachtoffers'. Staatssecretaris Barbara Visser (VVD) heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt.

Wall Street Journal: Michael Flynn was betrokken bij plan voor ontvoering Gülen
Michael Flynn wordt verdacht betrokken te zijn bij een plan om de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen te ontvoeren en uit te leveren aan Turkije. Volgens bronnen binnen het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar, is er voldoende bewijs verzameld tegen Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van president Donald Trump.

Bijzondere weersituatie: restanten van tropische storm Rina trekken over het land
We hebben vandaag een bijzondere weersituatie. Restanten van de tropische storm Rina trekken in de vroege ochtenduren vooral over het zuiden van het land, zonder al te veel wind. Het is na 1851 niet meer voorgekomen dat een tropische storm zo laat in november boven de Atlantische Oceaan ontstond.

Vandaag in het nieuws

Vanavond lopen kinderen met lampionnen langs de deuren om het steeds populairder wordende Sint-Maarten te vieren. Het Louvre Abu Dhabi gaat open voor publiek en in Catalonië zijn massaprotesten aangekondigd tegen de arrestatie van Catalaanse leiders.

Aanraders van de redactie

Oud-rector Stijn Derksen over mishandelingen en seksisme bij studentencorps Vindicat
Mishandeling tijdens de ontgroening en seksisme tegen vrouwelijke leden: het was een bewogen jaar voor oud-rector Stijn Derksen (23) van Gronings studentencorps Vindicat. Met 'voortschrijdend inzicht' blikt hij terug. (+)

Zwangere topballerina Anna Tsygankova danst het liefst door : 'Dans is een rots waaraan ik mij kan vastklampen'
Ze groeide op in Siberië, danste bij het Bolsjoj Theater in Moskou en is nu de grote ster van Het Nationale Ballet. Maandag ontvangt Anna Tsygankova, zeven maanden zwanger, de Prijs van Verdienste. 'Ik kan niet wachten tot ik moeder ben.' (+)

Anna Tsygankova. Beeld Erwin Olaf
Anna Tsygankova.Beeld Erwin Olaf

'Moet het medicijn echt honderdduizend euro per spuit kosten?'
Dankzij een nieuw middel kunnen de 2-jarige Dirkje en andere kinderen met de zeldzame spierziekte SMA weer staan of lopen. Maar de kosten zijn zeldzaam hoog. (+)

De zorg moet anders, zeggen zij (en zij weten ook hoe)
88 procent van alle Nederlanders heeft een zorgverzekering bij een van hen. En zij waarschuwen nu: de stijgende zorgkosten zullen de maatschappij als een boemerang treffen. Vier bestuurders van de grootste zorgverzekeraars geven hun visie. (+)

De 2-jarige Dirkje heeft SMA. Beeld Valentina Vos
De 2-jarige Dirkje heeft SMA.Beeld Valentina Vos

Waarom het feest van de vrijgevigheid Sint Maarten steeds populairder is
Er zijn lichtjesoptochten met zevenduizend deelnemers; er zijn 'supervuren'; er is een app die kinderen vanavond wijst waar 'vrijgevige mensen' wonen. Waarom wordt Sint-Maarten in Nederland steeds groter? (+)

De Paradise Papers vestigen wederom de aandacht op schimmige belastingconstructies - kan het ook anders?
De Paradise Papers zetten schimmige belastingconstructies op belastingparadijzen vol in het licht. Ook rijke particulieren maken veelvuldig gebruik van bedrijfjes op Caribische en Kanaal-eilanden om zo min mogelijk belasting te betalen. Maar kan een miljonair het ook anders doen - eerlijker?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Meer over