Volkskrant Ochtend: Zorgpremie DSW valt lager uit dan voorspeld | Bedrijven spekken goede doelen met 33 miljoen

Goedemorgen. De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft traditiegetrouw een week na Prinsjesdag als eerste zorgverzekeraar de premie voor volgend jaar bekendgemaakt. De nieuwe premie komt uit op 112 euro per maand, en is daarmee 4,50 euro duurder dan dit jaar. Verder in de Volkskrant Ochtend: nu goede doelen verplicht zijn donaties van bedrijven openbaar te maken, dook de Volkskrant in de jaarverslagen. En Trump blijft onvoorwaardelijk achter zijn beoogde opperrechter staan, maar nu er nieuwe beschuldigingen van misbruik tegen Kavanaugh zijn geuit, staan de Republikeinse senatoren voor een dilemma.

Een chirurg in opleiding achter een computer in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum. Beeld Freek van den Berg
Een chirurg in opleiding achter een computer in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum.Beeld Freek van den Berg

Terwijl u sliep
Dodelijk ongeluk Oss vermoedelijk niet veroorzaakt door straling

Spoorbeheerder ProRail heeft geen reden om aan te nemen dat de elektrische bolderkar in Oss vorige week onbestuurbaar is geraakt door de elektromagnetische straling van de spoorwegovergang.

Zorgpremie DSW valt lager uit dan voorspeld in de Miljoenennota
De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft traditiegetrouw een week na Prinsjesdag als eerste zorgverzekeraar de premie voor volgend jaar bekendgemaakt. De nieuwe premie komt uit op 112 euro per maand, en is daarmee 4,50 euro duurder dan dit jaar. De stijging pakt lager uit dan verwacht.

Astrid Joosten vertelt over de dood van haar geliefde Willem Ennes
Voor een eenmalig magazine over sterven interviewden Frénk van der Linden en Pieter Webeling een reeks mensen die een ervaring met de dood achter de rug hebben. Met Astrid Joosten spraken ze over de dood van haar geliefde Willem Ennes, en hoe die zelf richting probeerde te geven aan de emotionele laatste weken.

Bedrijven spekken grote goede doelen met 33 miljoen euro
Bedrijven zijn voor goede doelen een substantiële bron van inkomsten. De 25 grootste goede doelen ontvingen in 2017 bijna 33 miljoen euro. Dat is circa 4,5 procent van de totale opbrengst uit donaties.

Vandaag in het nieuws

De lobbyclub van grote gasverbruikers VEMW onderhandelt met minister Wiebes over het overstappen op niet-Gronings gas. Hoe hebben de cao-lonen zich ontwikkeld in 2017? Het CBS komt met cijfers. En de inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, wordt uitgereikt in Nieuwspoort.

Aanraders van de redactie
#Metoo-beschuldigingen Kavanaugh stellen Republikeinen voor groeiend dilemma
Na nieuwe beschuldigingen aan het adres van Brett Kavanaugh, de door president Trump genomineerde opperrechter in spe, is het voor Republikeinse senatoren lastig geworden in te schatten hoe zij zich moeten opstellen om zelf in november herkozen te worden. Is het politiek verstandig om Trump te volgen, die Kavanaugh onvoorwaardelijk steunt?

De door Trump genomineerde opperrechter in spe Brett Kavanaugh schudt de hand van Donald Trump in het Witte Huis. Beeld Reuters
De door Trump genomineerde opperrechter in spe Brett Kavanaugh schudt de hand van Donald Trump in het Witte Huis.Beeld Reuters

In de Eerste Kamer is belangenverstrengeling schijnbaar niet zo raar
VVD-senator Anne-Wil Duthler stemde in de Eerste Kamer over een wet waar haar bedrijf eerst advies over gaf. ‘Niet koosjer’, menen critici. Relativerende stemmen zijn er ook. ‘Ik heb enige moeite om hier panisch over te doen.’ Want de kwestie staat niet op zichzelf. Integendeel: Eerste Kamerleden stemmen geregeld over wetsvoorstellen waar ze belang bij hebben vanwege hun nevenfunctie.

‘We moeten oppassen dat we niet emotioneel afhankelijk worden van onze producten’
Producten praten tegen ons, ze motiveren ons om harder te rennen of om onze tanden beter te poetsen en ze krijgen soms zelfs een gezicht. Nog even en het zijn net mensen, die inspelen op onze groeiende behoefte naar een persoonlijke klik met onze favoriete producten. ‘We moeten oppassen dat we niet emotioneel afhankelijk van ze worden.’

null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Amerikaanse restaurateur Alice Waters: ‘Mensen weten niet meer hoe ze moeten koken’
Alice Waters (74), de peetmoeder van de farm-to-table-beweging. krijgt dinsdag 25 september de Johannes van Damprijs uitgereikt. Aan de Volkskrant vertelt ze waarom ze voor het eerst in jaren hoopvol is.

Een harde Brexit? Ik zie alleen maar winnaars
Een harde Brexit? In tegenstelling tot veel onheilsprofeten ziet Bert Wagendorp alleen maar winnaars. ‘De Brexit gaat Groot-Brittannië weer Brits maken en de Britten weer gelukkig: een geïsoleerd eiland, waar de mensen zalig dromen van vergane glorie en zwelgen in nostalgie.

Nederlands Film Festival
Een marketinginstrument, een ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmwereld of een plek waar het publiek gewoon goede films kan zien? Het Nederlands Film Festival gedijt het best als allegaartje. Hier vind je onze beste stukken over het festival.

Meer over