Volkskrant Ochtend: Zorgen over cyberaanvallen op Amerikaanse verkiezingsdag en zoenende meisjes splijten Marokkaanse samenleving

Goedemorgen. De Amerikaanse overheid maakt zich zorgen over cyberaanvallen op verkiezingsdag en in Marokko riskeren twee betrapte zoenende meisjes een gevangenisstraaf van een half tot drie jaar. Verder in dit ochtendoverzicht: toneelgroep De Appel houdt op te bestaan en Astrid Holleeder vertelt over de intimidaties door haar broer Willem.

'Grote bezorgdheid over cyberaanval op verkiezingsdag'
De Amerikaanse overheid maakt zich 'ernstig zorgen' over cyberaanvallen op verkiezingsdag. Dat meldt CNN. Volgens de nieuwszender gaan veiligheidsdiensten er echter vanuit dat de verkiezingsuitslag niet zal lijden onder eventuele digitale aanvallen.

Kussende meisjes splijten Marokkaanse samenleving
Het begon als een intiem moment op een dakterras in Marrakech, maar is uitgegroeid tot een zaak waar heel Marokko zich mee bemoeit. Twee meisjes werden al zoenend betrapt en riskeren nu een gevangenisstraf van een half tot drie jaar.

Toneelgroep De Appel krijgt geen subsidie meer en houdt op te bestaan
Toneelgroep De Appel houdt op te bestaan. De gemeenteraad van Den Haag heeft vrijdagavond ingestemd met het collegebesluit om de komende vier jaar geen subsidie meer te verstrekken aan het gezelschap. Een amendement van de SP, Groen Links en Groep De Mos om binnen de kunstbegroting alsnog 950 duizend euro per jaar vrij te maken voor het Haagse stadgezelschap haalde geen meerderheid.

'SER en Nijpels te positief over windenergie'
De Sociaal-Economische Raad (SER) en SER-Kroonlid Ed Nijpels, trekker van de groene energierevolutie, bagatelliseren de nadelen van windparken, stelt de Nationale Ombudsman. Zij informeren het publiek te eenzijdig over windenergie door vooral de positieve kanten te belichten en nemen klachten van omwonenden van windturbines niet serieus.

Acteurs van toneelgroep De Appel tijdens een repetitie van het stuk Casanova. Beeld anp
Acteurs van toneelgroep De Appel tijdens een repetitie van het stuk Casanova.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Zo'n 250 schoonmakers voeren vandaag actie in Rotterdam. Ze pleiten voor een betere cao en zullen een petitie aanbieden aan burgemeester Aboutaleb. In het Duitse Bayern wordt het partijcongres van de CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, hervat. De bondskanselier is niet aanwezig, wat de spanningen tussen de twee partijen markeert. In de VS voert Donald Trump vandaag campagne in de staten Florida, North Carolina en Nevada. Clinton is in Florida en Pennsylvania.

Aanraders van de redactie

'Aan de tweestrijd in de VS worden miljarden verdiend' (+)
Het grootste verkiezingscircus ter wereld, dit jaar spectaculairder dan ooit, genereert miljarden, in de VS en de rest van de wereld. De kandidaten pompen er veel geld in, maar die miljarden zijn peanuts vergeleken met de bedragen die media investeren - en hopen terug te verdienen.

Schiet Einsteins relativiteit voor het eerst tekort? (+)
Zware voorwerpen vallen even snel als lichte, leren we op school. In twee experimenten wordt het nog eens getest. Als ze toch verschillen vinden, is de boot aan in de natuurkunde.

A.F. TH. van der Heijden: 'Als het schrijven ophoudt, houdt alles op' (+)
De afgelopen jaren ontving A.F.Th. van der Heijden zelden iemand in zijn werkkamer. Nu spreekt hij er uitgebreid over zijn schrijversleven en zijn nieuwste roman, Kwaadschiks, waarin hij een psychopaat ontleedt.

Astrid Holleeder: 'Ik zou hem moeten haten' (+)
Dat haar broer haar gaat vermoorden, staat voor Astrid Holleeder (50) vast. Hoe het gaat gebeuren, weet ze ook. Het is slechts wachten op het moment. En daarom schreef ze Judas. Het is het verhaal van haar familie en de terreur van oudste broer Willem. Het is ook een soort testament voor haar dochter. 'Nu kan ze in elk geval teruglezen hoe ons leven is geweest.'

Rechtse politiek correctheid bepaalt wat je mag zeggen (+)
Amerikaanse politici, journalisten en commentatoren hebben er geen moeite mee Donald Trump een racist te noemen. In politiek correct Nederland hoor je deze kwalificatie zelden over Geert Wilders. Waarom niet?

Aleid Truijens: Spelling is niet iets noteren 'zoals je het hoort', Maurice (+)
De jongste telg van Maurice de Hond, destijds een jaar of 3, was zo verduiveld handig op de iPad met haar kleine handjes, dat volgens haar vader het hele Nederlandse onderwijs op de schop moest. Voortaan, vond hij, konden álle kinderen het beste leren lezen, schrijven, rekenen, tekenen op de iPad, waarop ze meteen ook 'alles' konden opzoeken.

Plusteken achter artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meer over