volkskrant ochtendvrijdag 31 mei

Volkskrant Ochtend: Zorg voor mensen met psychose ondermaats | Groeiende roep om impeachment Trump

Terwijl u sliep

Zorg voor mensen met psychose ondermaats
Behandeling met psychotherapie kan bij mensen met psychoses effectief zijn en overlast voor de samenleving verminderen. Toch blijkt uit onderzoek dat driekwart van de patiënten die therapie niet krijgt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kinderen van minima voortaan mee op schoolreis
Kinderen van minimagezinnen in Amsterdam hoeven niet meer thuis te blijven van schoolreisje. De gemeente Amsterdam gaat vanaf komend schooljaar in bepaalde gevallen betalen voor de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen.

Groeiende roep om impeachment Trump
De druk op de Democratische partijleider Nancy Pelosi om een afzettingsprocedure te beginnen tegen de Amerikaanse president Trump is flink toegenomen nadat Robert Mueller woensdag voor het eerst – en naar hij hoopt voor het laatst – de resultaten van zijn onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen toelichtte.

Zuid-Koreaanse krant: ‘Kim executeert afgezant vanwege falen top met Trump’
Een Noord-Koreaanse afgezant die nauw betrokken was bij de onderhandelingen tijdens de tweede ontmoeting tussen leider Kim Jong-un van Noord-Korea en de Amerikaanse president Donald Trump is geëxecuteerd. Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo op basis van anonieme bronnen.

Vandaag in het nieuws

In Brussel moet Italië zijn beleid voor sanering van de staatsschuld uitleggen om strafmaatregelen van de Europese Commissie te voorkomen. In Montreux zijn Willem-Alexander, Mark Rutte en minister Sigrid Kaag bij de besloten Bilderbergconferentie. En de Wereldgezondheidsorganisatie houdt vandaag voor de 32ste keer een actiedag tegen roken.

Aanraders van de redactie

‘Elke goochelaar heeft een kast vol ongebruikte trucs liggen’
Professionals en hobbyisten komen samen voor het NK Goochelen tijdens het Dutch Festival of Magic. Hoe staat de hedendaagse goochelkunst ervoor? ‘Tegenwoordig moet het allemaal sneller. Rook, lichteffecten, bonkende muziek: het publiek wil spektakel zien.’

Column Sheila Sitalsing: Ontzettend balen is het nieuwe beslist-geen-sorry-zeggen
Jesse Klaver stuurt het ganse volk een onthutsende mail over Zihni Özdil. 24 uur later staat hij voor de camera’s ‘ontzettend te balen’ van deze ‘lelijke politiek’. Ontzettend balen is het nieuwe beslist-geen-sorry-zeggen, schrijft Sheila Sitalsing.

Kijk nou eens: een expositie in kleur van Ed van der Elsken
Zijn zwart-witwerk is beroemd genoeg, maar in kleur zagen we het werk van Ed van der Elsken (1925-2019) minder vaak. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam stelde een expositie in kleur samen van de vitale, gulle, bazige, onmatige rebel van de straatfotografie.

Brazilië, 1977. Beeld Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum
Brazilië, 1977.Beeld Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum

Fernando Halman: ‘Ik ben blij met de power die ik heb om nieuwe muziek te pushen’
Fernando Halman (38), radiopresentator van FunX, doet er alles aan om onbekend talent een podium te bieden. ‘Veel radiozenders zien niet dat urban mainstream is geworden.’

Fernando Halman. Beeld Frank Ruiter
Fernando Halman.Beeld Frank Ruiter

Het eeuwige leven: Gaston van Erven (1944-2019): de acteur die de rode loper liever thuis uitrolde
Gaston van Erven noemde zich wel ‘de A-klasse van de B-acteurs’. Zijn grote bekendheid dankte hij aan de serie Vrienden voor het Leven.

De vennootschapsbelasting zou de meest lucratieve belastingpost voor minister Hoekstra moeten zijn
De vennootschapsbelasting is een gotspe waar snel verandering in moet komen, schrijft Peter de Waard. De overheid zou moeten ingrijpen.

Meer over