NieuwsbriefDonderdag 7 maart

Volkskrant Ochtend: Zodra hij moet betalen vindt Nederlander klimaatverandering toch wat minder erg | Hoe houd je zorgpersoneel binnenboord in tijden van schreeuwende tekorten?

Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Personeel van industriebedrijven vreest voor sluiting door Klaver-taks: ‘Hoezo zijn wij ineens de grote vervuilers?’
De ondernemingsraden van zeventien grote Nederlandse industriebedrijven luiden de noodklok. Zij vrezen dat hun bedrijven omvallen vanwege een CO2-belasting of ‘Klaver-taks’, die door GroenLinks tot inzet van de huidige verkiezingscampagne is verheven. In een open brief zeggen ze dat deze belastingen ‘in het slechtste geval onze fabrieken direct in de rode cijfers storten en banen zullen doen verdwijnen’.

Zodra hij moet betalen vindt Nederlander klimaatverandering toch wat minder er
Nu Nederlanders geleidelijk de rekening van de energietransitie krijgen gepresenteerd, vinden zij klimaatverandering plotseling een veel minder groot probleem dan voorheen. In december 2017 maakte 80 procent van de Nederlanders zich zorgen over klimaatverandering, terwijl 19 procent er niet van wakker lag. Ruim een jaar later maakt nog maar 65 procent van de Nederlanders zich zorgen over de opwarming van de aarde, en vindt 34 procent dat geen groot probleem.

Senator VS vertelt tijdens hoorzitting over verkrachting door superieur in de luchtmacht
Martha McSally, lid van de Republikeinse partij die namens de staat Arizona in de Amerikaanse Senaat, heeft gezegd dat ze tijdens haar werk als piloot bij de Amerikaanse luchtmacht is verkracht door een meerdere.

Vandaag in het nieuws

De Tsjechische miljardair en premier Andrej Babis wordt door president Trump ontvangen in het Witte Huis. Actie bij het hoofdkantoor internetprovider XS4ALL door het comité dat zich keert tegen opheffing van het merk door eigenaar KPN. Uitspraak in de zaak tegen de veronderstelde aanslagplegers op het Joods Museum in Brussel.

Aanraders van de redactie

Met een televisiedebat trappen de grootste partijen vanavond officieus de campagne voor de provinciale-statenverkiezingen af. Een voorbeschouwing
Het zijn verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar net als elke vier jaar dringen landelijke kopstukken zich op de voorgrond. Donderdag schuiven de acht grootste partijen in de peilingen aan bij het eerste grote televisiedebat van RTL. Hoe staan ze er bij deze officieuze aftrap van de campagne voor?

Het verloop in de zorg is gigantisch. Hoe houd je verpleegkundigen binnenboord?
Hoe houd je zorgpersoneel – en dan met name verpleegkundigen – binnenboord, in deze tijden van schreeuwende tekorten? Bij de ziekenhuizen Tergooi en GGZ Delfland denken ze het antwoord te hebben.

Verplegend personeel van het Ter Gooi Ziekenhuis in Hilversum lopen door de gangen van het gebouw.  Beeld Raymond Rutting
Verplegend personeel van het Ter Gooi Ziekenhuis in Hilversum lopen door de gangen van het gebouw.Beeld Raymond Rutting

Verschillende gemeenten laten verkiezingsborden liever in de opslag uit ‘kostenoverweging’
Verschillende gemeenten weigerden hun aanplakborden tevoorschijn te halen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat leidde tot ophef en verzet. Doen die borden er nog wel toe?

Wat vaker lachen? Brie Larson, die Captain Marvel speelt, lacht wel als iets écht grappig is
Brie Larson ( 29 ) was niet de meest voor de hand liggende kandidaat voor een superheldenfilm. Maar ze speelt zoals altijd: kwetsbaar, krachtig en naturel.

Brie Larson naast Samual L. Jackson.  Beeld EPA
Brie Larson naast Samual L. Jackson.Beeld EPA

Waarom Ali Lahrouchi, net als Wilders, vindt dat de dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft
Ali Lahrouchi is een Marokkaanse Berber die zijn land is ontvlucht omdat hij zich als journalist van een communistische krant zorgen maakte om zijn veiligheid. Ook is hij een onverwachte medestander van Geert Wilders’ voornaamste strijdpunt: geen publieke functies voor mensen met een dubbele nationaliteit. Verslaggever Ariejan Korteweg zocht hem op.

Column: Die parlementaire enquête van 2025: als Groninger zou ik er niet te veel van verwachten
Er komt een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen en de gevolgen daarvan. De Kamer wil ‘recht doen aan de gedupeerden’ en het vertrouwen in de politiek herstellen. ‘Dat hebben ze nu in Groningen al zo vaak gehoord’, schrijft Bert Wagendorp, ‘dat je op de Grote Markt een kopstoot krijgt als je het woord ‘ereschuld’ in de mond neemt.’

Meer over