Volkskrant Ochtend: Zo willen wetenschappers het smelten van gletsjers tegengaan | Dit is de goalmachine van de Oranjevrouwen

Goedemorgen. Op de eerste verjaardag van de mislukte militaire staatsgreep heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn bereidheid getoond de doodstraf weer in te voeren. Verder in de Volkskrant Ochtend: consumenten worden online steeds vaker geflest en maak kennis met Vivianne Miedema, de goalmachine van de Oranjevrouwen.

Redactie
Vivianne Miedema (l) met Danielle van Donk. Beeld anp
Vivianne Miedema (l) met Danielle van Donk.Beeld anp

Terwijl u sliep:

Erdogan wil gevangenen zoals in Guantanamo en herinvoering doodstraf
Op de eerste verjaardag van de mislukte militaire staatsgreep heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn bereidheid getoond de doodstraf weer in te voeren. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij de Bosporusbrug, die symbool werd voor het verzet tegen de coup, zei Erdogan zaterdagavond tegen tienduizenden enthousiaste aanhangers bovendien dat hij een voorbeeld wil nemen aan de Guantanamo-gevangenen.

Stemming Trumpcare loopt vertraging op door operatie John McCain
De cruciale stemming over de nieuwe Amerikaanse gezondheidswet die Obamacare moet vervangen, wordt opnieuw uitgesteld. De Republikeinse senator John McCain heeft een bloedprop van zo'n vijf centimeter boven zijn linkeroog laten verwijderen. Dat betekent dat hij deze week niet aanwezig zou zijn bij een eventuele stemming.

Zo willen wetenschappers het smelten van gletsjers tegengaan
Als skipistes onvoldoende besneeuwd zijn, bieden sneeuwkanonnen tijdelijk uitkomst. Nu hopen wetenschappers van de Universiteit Utrecht met een soortgelijke methode complete gletsjers in de Alpen te redden - voor de lange termijn.

Truckers balen van Brussel: 'We vragen betere bescherming, wat krijgen we? Minder bescherming'
Vrachtwagenchauffeurs, vakbondsmedewerkers en Europarlementariërs zien helemaal niets in de voorstellen van de Europese Commissie om de arbeidsomstandigheden in het Europese wegtransport te verbeteren. 'We vragen betere bescherming, en wat krijgen we? Minder bescherming.' Zaterdag waren ze bijeen in een truckerscafé in Amersfoort.

Vandaag in het nieuws:

Vandaag trappen de Oranjevrouwen het EK voetbal in eigen land af. In de Galgenwaard nemen ze het op tegen Noorwegen. Op het gras van Wimbledon staat de mannenfinale op het programma: veteraan Federer tegen servicekanon Cilic. En in de Tour de France wacht een mooie klimetappe.

Aanraders van de redactie

Achtergebleven lonen? 'Dat ligt toch ook echt aan de scholen zelf' (+)
Het lijkt wel of iedereen elkaar de tent uit vecht, vooral op sociale media. Maar wat gebeurt er als je tegenpolen en andersdenkenden bij elkaar zet? Dat onderzoeken we deze zomer. Vandaag: staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker en wiskundeleraar René Kneyber.

Vivianne Miedema, goalmachine van Oranje (+)
Noem haar gerust een veteraan, ook al is ze pas 21. Vivianne Miedema, spits, sterk aan de bal en doelgericht. Klaar om Nederland te laten juichen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

De online aanbieders worden machtiger, de klant zwakker (+)
Het internet zou de aloude droom van een perfecte, eerlijke marktplaats vervullen. In de praktijk blijken consumenten steeds vaker te worden geflest - met oude én nieuwe trucs.

'Sinds de nominatie is dat zwart-zijn ineens een enorm item' (+)
Ze is niet alleen de eerste zwarte actrice die is genomineerd voor de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, ze is eigenlijk ook best wel - ten onrechte - onbekend. Wie is Romana Vrede?

Romana Vrede Beeld Ernst Coppejans
Romana VredeBeeld Ernst Coppejans

Dit zijn de mannen die iedere dag de Tour opbouwen (+)
De Tour de France is een rondreizend theater. Start en finish worden dagelijks opgebouwd en afgebroken door Brabantse werklui. Het avontuur trekt ze meer dan de koers. 'Is Aru niet diegene met dat smalle bekkie?'

'Wij hadden geen minachting voor jazz. De jonge mensen van nu wel' (+)
'Hier vragen mensen zich af: naar welke muziek willen we luisteren terwijl we dronken worden?' We vroegen zes wereldberoemdheden ons te gidsen door de stad die ze het best kennen: New Orleans. Jazzgod Branford Marsalis trapt af.

Zodra de laatste renner de streep over is, begint deze crew aan hun dagelijkse monsterklus. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Zodra de laatste renner de streep over is, begint deze crew aan hun dagelijkse monsterklus.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Meer over