Volkskrant Ochtend: Zo wil de EU fake news bestrijden | Het lot van stervende grazers in de Oostvaardersplassen

Goedemorgen. De Europese Commissie wil een gedragscode voor online-platforms als Facebook, Twitter en Google en een Europees netwerk van betrouwbare factcheckers om de aanzwellende stroom van misleidende en valse informatie tegen te gaan. Maar EU-diplomaten zijn kritisch en voorzien Brusselse bemoeizucht met de media. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: wat wordt het lot van de grote grazers in de Oostvaardersplassen?

Minister-president Mark Rutte na afloop van het coalitieoverleg. Beeld anp
Minister-president Mark Rutte na afloop van het coalitieoverleg.Beeld anp

Terwijl u sliep

Brussel stelt dat 'niets doen geen optie is' en opent de aanval op nepnieuws
De Europese Commissie wil een gedragscode voor online-platforms als Facebook, Twitter en Google en een Europees netwerk van betrouwbare factcheckers om de aanzwellende stroom van misleidende en valse informatie tegen te gaan. EU-diplomaten zijn kritisch en voorzien Brusselse bemoeizucht met de media.

Dreigend vertrek van Unilever woog zwaar bij formatie blijkt uit openbaar gemaakte memo's
De dreigende verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever naar Londen heeft zwaar gewogen bij het besluit van het kabinet de dividendbelasting af te schaffen. Dat valt op te maken uit formatiedocumenten die premier Rutte dinsdagavond aan de Tweede Kamer heeft verstrekt. In de meeste van deze ambtelijke 'memo's' wordt gesteld dat grote multinationals Nederland wel eens zouden kunnen verlaten als de dividendbelasting niet verdwijnt.

Fietsers voor het eerst bovenaan bij dodelijke verkeersongevallen
Voor het eerst zijn in een jaar tijd meer fietsers dan automobilisten en inzittenden in het verkeer omgekomen. Vorig jaar verongelukten 206 fietsers - 17 meer dan in 2016 - terwijl het aantal verkeersdoden in de auto terugliep van 231 naar 201.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Vandaag in het nieuws

De Amsterdamse raad vergadert over de We Are Here-asielzoekers die woningen hebben gekraakt. Worden de Faeröereilanden in de Atlantische Oceaan onafhankelijk van Denemarken? Daar wordt een referendum over gehouden. De commissie-Van Geel komt met antwoorden op vragen over hoe het verder moet met de Oostvaardersplassen. En de Deense rechter doet uitspraak in de moordzaak op journaliste Kim Wall, waarin uitvinder Peter Madsen terecht staat.

Karsten Kroon Beeld anp
Karsten KroonBeeld anp

Aanraders van de redactie

Wat te doen met de stervende grazers in de Oostvaardersplassen? Drie dilemma's
Wie niet beter weet, zou denken dat het advies van de commissie-Van Geel dat vandaag wordt uitgebracht over de Oostvaardersplassen vooral het dierenleed daar betreft. Of we nog wel moeten willen dat duizenden edelherten, heckrunderen en konikpaarden het einde van de winter niet halen door gebrek aan voedsel. En of we de forens dit schouwspel vanuit de trein van Lelystad naar Almere nog wel ongevraagd kunnen aandoen. (+)

Gebruik Jip en Janneketaal, houd vervelende zaken klein en vertrouw op de kracht van herhaling
Terwijl de volksvertegenwoordiging tot laat zat te wachten op een niet bestaande, of eigenlijk vergeten, of eigenlijk geheime, of eigenlijk bij nader inzien toch publicabele reeks ambtelijke notities, kreeg de Volkskrant een notitie uit de boezem van de VVD toegespeeld. (+)

Waarom het onderwijs verbetert als leerlingen zelf bedenken welke doelen ze willen halen
Laat kinderen hun eigen doelen stellen en het onderwijs verandert drastisch en in goede zin. Het gebeurt op de Oscar Romeroschool in het Rotterdamse Crooswijk waar 'bordsessies' leidraad zijn. (+)

Nico Dijkshoorn las een trendsignalerend artikel en wil nu ook een eigen BN'er-restaurant
In zijn eigen restaurant liggen alle gerechten in een plas ketjap. Zoete. Geen zoute. Want zoute is voor dieren met een oogziekte. (+)

Wielrenner Karsten Kroon bekent dopinggebruik en betuigt spijt
Op de lange lijst van dopingzondaars in het wielrennen prijkt sinds gisteren ook de naam van Karsten Kroon. De voormalig renner van Rabobank, CSC, BMC en Saxo Bank bekende 'in een korte periode' van zijn carrière doping te hebben gebruikt. Over welke middelen dat waren, en in welke periode dat gebeurde, wil Kroon vooralsnog niets kwijt. (+)

Waarom een gemeente communiceert met dwangsommen
Adri van Ee is de man achter de drukbezochte zandsculpturententoonstelling nabij Barneveld. Maar de gemeente zit nu achter hem aan met dwangsommen. Is dit een strijd, of dialoog? (+)

Meer over