Volkskrant OchtendVrijdag 25 oktober

Volkskrant Ochtend: Zij bouwen hun eigen duurzame wijk zoals nog nooit in Amsterdam is gedaan | Tientallen miljoenen tekort voor bijstand in 2020, vrezen ambtenaren

Redactie
Werknemers in het magazijn van Smartwares in Tilburg. Het bedrijf berekende met behulp van een scan ontwikkeld aan de universiteit Tilburg dat het goedkoper zou zijn als zij retour- en reparatiewerk terughaalde uit Polen naar Nederland. Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom
Werknemers in het magazijn van Smartwares in Tilburg. Het bedrijf berekende met behulp van een scan ontwikkeld aan de universiteit Tilburg dat het goedkoper zou zijn als zij retour- en reparatiewerk terughaalde uit Polen naar Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Terwijl u sliep

Tientallen miljoenen tekort voor bijstand in 2020, vrezen ambtenaren
Gemeenten dreigen volgend jaar tientallen miljoenen tekort te komen op hun budget voor de bijstand. Hiervoor waarschuwen de gemeentelijke ‘klantmanagers’, de ambtenaren die bijstandsontvangers ondersteunen bij het zoeken naar werk. Ze verwachten dat het aantal mensen in de bijstand toeneemt door de nieuwe arbeidsmarktwet van minister Koolmees van Sociale Zaken.

Syrië beschuldigt Turkije van aanvallen tijdens gevechtspauze
Turkse troepen en hun bondgenoten hebben Syrische eenheden aangevallen in het noorden van Syrië, ondanks een gevechtspauze die Turkije had ingelast in zijn offensief tegen Koerdische strijders. Volgens het Syrische persbureau SANA kwam het bij de stad Tal Tamr tot felle gevechten, toen de Turken Syrische posities aanvielen.

Marqt-eigenaren moeten aandelen verkopen: fusie met Ekoplaza is een feit
De oprichters van de duurzame supermarktketen Marqt moeten hun aandelen verkopen aan Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De fusie tussen de twee ketens is daarmee een feit.

Barr start strafrechtelijk onderzoek naar Rusland-onderzoek
Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een strafrechtelijk onderzoek naar een strafrechtelijk onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De verdenking is dat er bij de start van het FBI-speurwerk naar de Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 onoorbare dingen zijn gebeurd.

Vandaag in het nieuws

Een turquoise Fender-gitaar die speciaal voor Nirvana-frontman Kurt Cobain werd gemaakt, wordt geveild. Het koor Kinderen voor Kinderen bestaat 40 jaar en viert dat met een reeks grote shows in Rotterdam. In Nijmegen begint Drongo, een tweedaags talenfestival met onder meer een snelcursus Japans.

Toekomstige bewoners, onder wie Chandar van der Zande (tweede van links), met een maquette van De Warren.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Toekomstige bewoners, onder wie Chandar van der Zande (tweede van links), met een maquette van De Warren.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Zij bouwen hun eigen duurzame stadswijk zoals nog nooit in Amsterdam is gedaan
In Amsterdam heeft een groep bewoners het heft in handen genomen: ze bouwen zelf hun eigen deel van een woonwijk. Duurzaam en goedkoop. Duizenden anderen moeten volgen. Gaat dat lukken?

In de streek van Bach en Schiller vecht de cultuur tegen de AfD
Overal in Duitsland is de rechts-populistische AfD bezig aan een zegetocht, behalve in Thüringen. Daar zijn zondag pas verkiezingen. Het verzet tegen de partij komt daar uit opmerkelijke hoek: de theaterwereld.

Binnen 0,0146 seconden wisten 835 bedrijven wie Julia was. Ze vatte het angstbeeld in een kunstwerk
Met één muisklik ging kunstenaar Julia Janssen akkoord met de voorwaarden van de website van The Daily Mail. Pas later kwam ze erachter dat die haar gegevens deelde met 835 bedrijven. Ze zette de ‘kleine lettertjes’ van al die bedrijven achter elkaar en laat ze voorlezen op de Dutch Design Week in Eindhoven. Honderden uren lang.

Zeker weten: Ivo Opstelten ging ten onder aan de pretentie van de politiek
‘Het geheugen van Ivo Opstelten (75) doet het weer,’ verkondigt Jean-Pierre Geelen. Dat de oud-minister van Justitie de stilte brak haalde de kranten. Fijn vindt Jean-Pierre Geelen het, want hij houdt een beetje van Opstelten, vooral vanwege zijn taalgebruik. Waar Geelen het echter niet mee eens is, is dat er tegenwoordig een ‘politieke doodstraf’ lijkt te staan op onwetendheid. Zonde.

Musea hebben te lang met hun rug naar de wereld gestaan en zijn bezig aan een inhaalrace
Na de verbouwing heeft het Museum of Modern Art in New York meer ruimte gemaakt voor vrouwelijke en niet-westerse kunstenaars. Het is tekenend voor de inhaalrace die de kunstwereld voert om weer maatschappelijk relevant te zijn.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Parween (21) was seksslaaf in het kalifaat en vreest de terugkeer van IS-strijders naar Nederland
Voor de verslaggeverscolumn sprak Marjon Bolwijn met Parween, een jonge yezidi-vrouw die 15 jaar oud was toen ze vijf jaar geleden werd ontvoerd door IS en als seksslaaf maandenlang werd opgesloten, verkracht en mishandeld. Bolwijn sprak met Parween over de discussie over het terughalen van Nederlandse IS-strijders en IS-vrouwen met hun kinderen: ‘Ze zijn medeverantwoordelijk voor alle gruweldaden van IS.’

Meer over