Volkskrant OchtendVrijdag 17 mei

Volkskrant Ochtend: Ziekenhuis Twente ontslaat traumachirurg: ongepast gedrag schaadde mogelijk ook de zorg | Sybrand Buma: steile patriciër die het CDA weer vaste grond onder de voeten gaf

Medisch Spectrum Twente. Beeld Marcel van den Bergh
Medisch Spectrum Twente.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Ziekenhuis Twente ontslaat traumachirurg: ongepast gedrag schaadde mogelijk ook de zorg
Het Medisch Spectrum Twente heeft een traumachirurg ontslagen na achttien meldingen over ongepast en intimiderend gedrag. Mogelijk heeft zijn optreden ook de zorg in het ziekenhuis geschaad.

Architect I.M. Pei, onder meer bedenker glazen piramides Louvre, overleden
De gerenommeerde Chinees-Amerikaans architect Ieoh Ming Pei is op 102-jarige leeftijd overleden. Pei, de bedenker van onder meer de glazen piramides op de binnenplaats van het Louvre in Parijs, overleed donderdag, zegt zijn zoon tegen The New York Times.

Duncan Laurence naar finale van het Songfestival
Duncan Laurence gaat zaterdag in Tel Aviv proberen het Eurovisiesongfestival voor het eerst in 44 jaar naar Nederland te zingen. Met zijn liedje Arcade schopte hij het donderdagavond tot de tien populairste acts van de tweede halve finale, waarmee hij een plek in de finale bemachtigde. Een grote verrassing was die uitkomst niet; de 25-jarige singer-songwriter en zangcoach wordt al weken gezien als de belangrijkste kandidaat voor de winst.

 Duncan Laurence in Tel Aviv Beeld ANP
Duncan Laurence in Tel AvivBeeld ANP

Ivo van Hove regisseert Isabelle Huppert
Regisseur Ivo van Hove van Internationaal Theater Amsterdam werkt in 2020 samen met de Franse steractrice Isabelle Huppert. Huppert, nu in de bioscoop te zien in de thriller Greta, speelt de rol van de moeder in het stuk The Glass Menagerie van Tennessee Williams (1944), in regie van Van Hove bij het Théâtre de l’Odéon in Parijs.

Vandaag in het nieuws

Architectenclub BNA maakt vandaag bekend welk gebouw het beste gebouw van Nederland is.
Op vliegbasis Eindhoven komen de laatste tachtig Nederlandse militairen terug uit Mali.
En koningin Máxima wordt 48 en viert met haar man in de Ridderzaal het eeuwfeest van het algemeen kiesrecht.

Sybrand Buma. Beeld Aurélie Geurts
Sybrand Buma.Beeld Aurélie Geurts

Aanraders van de redactie

Nieuwe burgemeester Leeuwarden Sybrand Buma: steile patriciër die het CDA weer vaste grond onder de voeten gaf
CDA-leider Sybrand Buma is donderdagavond benoemd tot burgemeester van Leeuwarden. Zijn visie leek niet altijd samen te vallen met klassieke CDA-waarden, maar onder Buma’s leiding werd de partij weer een factor van betekenis.

Nog één keer juichen op het Museumplein en het wonderlijke Ajax-jaar is voorbij
Het jonge elftal dat met aanvallend voetbal Real Madrid en Juventus op de knieën kreeg, wordt donderdag gehuldigd op het Amsterdamse Museumplein. Blikjes vliegen richting podium als burgemeester Halsema verschijnt, maar verder overheerst de blijdschap. ‘Het publiek heeft de spelers echt in het hart gesloten.’

Drukte tijdens de huldiging van Ajax op het Museumplein. Ajax heeft voor de 34e keer de landstitel gewonnen.  Beeld ANP
Drukte tijdens de huldiging van Ajax op het Museumplein. Ajax heeft voor de 34e keer de landstitel gewonnen.Beeld ANP

‘Niet naïef’ is de stoplap bij uitstek geworden voor politici die zich geen raad weten
‘Niet naïef’ staat voor een toestand die ingewikkeld is, en waarin van politici beleid wordt verwacht terwijl ze geen benul hebben wat ze moeten doen, of niet durven te doen wat ze moeten doen, of weten dat er geen uitweg uit te vinden is zonder dat er slachtoffers vallen, schrijft Sheila Sitalsing.

Fotograaf Ad van Denderen keert na 27 jaar terug naar Zuid-Afrika: ‘Bizar dat je daar aan een klas moet gaan uitleggen wat apartheid is’
Als tiener bladerde Lebo Tlali in een fotoboek van Ad van Denderen uit 1990 en herkende zijn geboorteplaats: de township bij mijnstad Welkom. In 2017 vroeg Tlali, inmiddels ook fotograaf, van Denderen samen terug te keren, om te onderzoeken welke sporen de apartheid heeft nagelaten.

Jongens krijgen schietles in de jaren 90, in Zuid-Afrika. Beeld Ad van Denderen
Jongens krijgen schietles in de jaren 90, in Zuid-Afrika.Beeld Ad van Denderen

Het eeuwige leven: Frans Klardie was ‘de leuke showbink’ van het wielerpeloton
Zijn flair bracht hem vooruit, op de fiets en in het zakenleven. Het fietsmaatje van Tim Krabbé figureerde in diens roman De Renner.

Jo enny is geen transgender, ze is een gelukkige vrouw
Toine Heijmans is met Jo enny. Ze zit om 19.00 uur klaar in eet- en feestcafé ’t Pleintje voor een meet & greet met haar dorpsgenoten. Afgezien van haar naam is er weinig ingewikkelds aan Jo enny, maar als transgender legt ze vanavond graag uit waarom ze is wie ze is, en hoe dat zit. Helaas komt er niemand.

Meer over