NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Zes schietpartijen in een jaar: wat is er aan de hand in Delft? | Meelopen op de K-pop-academie in Seoul

Goedemorgen. Het anders zo rustige Delft is het afgelopen jaar het toneel geweest van zeker zes schietpartijen, de laatste afgelopen maandag. Wat is er aan de hand? Verder in de ochtendnieuwsbrief: de financiële markten gaan als een jojo – wat zijn de oorzaken?

Met het vliegtuig van Singapore naar Newark.  Beeld EPA
Met het vliegtuig van Singapore naar Newark.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Beveiliging persoonsgegevens nog altijd niet goed geregeld door Belastingdienst
De Belastingdienst heeft de beveiliging van persoonsgegevens nog altijd niet goed geregeld. De dienst houdt onder andere niet bij welke privé-informatie door de eigen medewerkers wordt opgevraagd. Dit blijkt uit een brief van topman Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst, zo meldt Trouw.

Burgemeester Haarlem ondergedoken na bedreigingen
Burgemeester Jos Wienen van Haarlem is tijdelijk ondergedoken wegens ernstige bedreigingen. Dat heeft hij donderdagavond laten weten aan NH Nieuws. Al bijna een maand wordt Wienen op straat vergezeld door zwaarbewapende agenten.

Vanaf vandaag vlieg je in 18 uur rechtstreeks van Singapore naar Newark
Een hele zit: met de Airbus A350ULR non-stop van Singapore naar New York. Dat is een reis die een groot deel van een etmaal duurt. Kan het lichaam dat wel aan?

Gouden Televizier Ring 2018 voor ‘Beau five days inside’
De Gouden Televizier Ring 2018 is met 52 procent van de stemmen gewonnen door Beau five days inside (RTL4). De andere genomineerden waren De Luizenmoeder (Avrotros) en Expeditie Robinson (RTL 5). De Gouden Televizier Ring werd uitgereikt door zwemmer Maarten van der Weijden.

Beau van Erven Dorens met de Gouden Televizier Ring. Beeld ANP
Beau van Erven Dorens met de Gouden Televizier Ring.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Om een einde te maken aan de onduidelijkheid over benzine, heten Euro95 en Euro98 vanaf vandaag overal E10 en E5. De Amerikaanse priester Andrew Brunson verschijnt voor de Turkse rechter. Hij wordt beschuldigd van spionage. En het OM maakt de strafeis bekend tegen de Friezen die de anti-Zwarte Piet-demonstratie blokkeerden. Lees hier de reportage van de zittingsdag van gisteren.

Aanraders van de redactie

Een reeks schietpartijen in Delft. Wat is er toch aan de hand in het stadje?
Het anders zo rustige Delft is het afgelopen jaar het toneel geweest van zeker zes schietpartijen, de laatste afgelopen maandag. Wat er precies aan de hand is, blijft vooralsnog onduidelijk. Maar de stad is het geweld nu echt zat.

De ‘verkilde relatie tussen politiek en bedrijfsleven’ — wat hebben we gelachen
In haar ochtendblad las Sheila Sitalsing dat de ereleden van het oudemannennetwerk uit het bedrijfsleven waren uitgenodigd bij de premier. De relatie zou verkild zijn. ‘Thuis hebben we vijf kwartier gelachen, toen we dat lazen. Eén akkefietje rond de dividendbelasting, en de mannen uit het bedrijfsleven staan zich met trillende onderlipjes hevig zorgen te maken over ‘de verkilde relatie.’’

Fysiotherapeuten voeren woensdag actie bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. Beeld Marcel van den Bergh
Fysiotherapeuten voeren woensdag actie bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem.Beeld Marcel van den Bergh

De verhitte strijd tussen fysiotherapeuten en zorgverzekeraars
Fysiotherapeuten voerden woensdag actie bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. De Volkskrant zette de vier redenen waarom de zorgverzekeraars en fysiotherapeuten zo tegenover elkaar zijn komen te staan op een rij.

Financiële markten gaan als een jojo – wat zijn de oorzaken?
Volatility strikes back (de onrust slaat terug), zo kopten aandelenanalisten donderdag. Sinds de uitslag van het referendum over de Brexit – al meer dan twee jaar geleden – zijn de koersuitslagen niet meer zo groot geweest op de financiële markten als deze week. Als een jojo gaan ze op, en de laatste dagen vooral neer. Donderdag daalde de Dow voor de zesde achtereenvolgende dag. Wat zijn de verklaringen?

Een handelaar op de beurs van New York. De Dow daalde donderdag voor de zesde achtereenvolgende dag.  Beeld Richard Dew
Een handelaar op de beurs van New York. De Dow daalde donderdag voor de zesde achtereenvolgende dag.Beeld Richard Dew

Veganisme en de islam horen voor Hoda Hamdaoui bij elkaar
Een groeiende groep moslims zweert het eten van vlees af en wordt vegetariër of veganist. Marjon Bolwijn ging langs bij de veganistische moslima Hoda Hamdaoui: ‘Dieren zijn er niet voor de mens. We hebben hen ook niet nodig om gezond te leven.’

K-pop verovert de wereld - in Seoul is er zelfs een heuse academie voor opgericht
In Seoul worden hele klassen klaargestoomd voor een carrière in de K-pop. Slank moet je bij binnenkomst al zijn, knap niet per se. Plastische chirurgie en make-up doen wonderen.

Populaire boyband BTS. Beeld
Populaire boyband BTS.
Meer over