Volkskrant Ochtend: Zelfs initiatiefnemers willen geen bindend referendum meer | Hoe Belastingdienst miljoenen van criminelen kan afpakken

Goedemorgen. Opnieuw strandt een poging om het bindend referendum in te voeren. Zelfs de linkse initiatiefnemers vinden het niet zo'n goed idee meer. Door gebrekkige samenwerking met de Belastingdienst laat justitie miljoenen aan crimineel geld ongemoeid. Dat kan beter. En hardcore 'Trekkies' vertellen wat hen zo aantrekt in hun favoriete serie.

Redactie
Jesse Klaver (GroenLinks) in gesprek met Alexander Pechtold (D66) Beeld anp
Jesse Klaver (GroenLinks) in gesprek met Alexander Pechtold (D66)Beeld anp

Terwijl u sliep

Bindend referendum verder weg dan ooit: zelfs initiatiefnemers trekken handen ervan af
Achttien jaar na de eerste poging strandt vandaag opnieuw een wetsvoorstel om het correctief referendum in te voeren. Na jaren waarin de politieke steun groeide voor deze bindende volksraadpleging, trekken nu zelfs de oorspronkelijke initiatiefnemers PvdA, GroenLinks en D66 hun handen ervan af. De ervaringen met het Oekraïnereferendum en de Brexit zijn veel partijen te rauw op het dak gevallen.

Brussel wil vijftigduizend vluchtelingen binnenhalen
De Europese Commissie wil dat de EU-landen de komende twee jaar vijftigduizend vluchtelingen opnemen uit Afrika en het Midden-Oosten. Deze legale migratie moet mensensmokkelaars de wind uit de zeilen nemen. Voor elke opgenomen vluchteling krijgen de lidstaten een vergoeding van 10 duizend euro, zo blijkt uit voorstellen die de Commissie vandaag presenteert.

Saoedische vrouwen mogen de weg op: verbod op halen rijbewijs is afgeschaft
Het verbod op autorijden voor vrouwen in Saoedi-Arabië wordt opgeheven. De Saoedische koning Salman heeft een decreet uitgevaardigd volgens welk 'het vrouwen wordt toegestaan een rijbewijs te verkrijgen'. Het staatspersbureau SPA maakte dat dinsdagavond bekend.

Astrofysici opgetogen over nieuwe rekenvondst supercomputer: 'Enorme stap in eeuwenoud vraagstuk'
Chinese onderzoekers hebben na langdurig rekenwerk op een supercomputer 1.223 nieuwe, stabiele banen gevonden voor drie hemellichamen. Astrofysici zijn opgetogen over de vondst.

Een Saoedische vrouw achter het stuur. Beeld epa
Een Saoedische vrouw achter het stuur.Beeld epa

Vandaag belangrijk

De uitslag van de parlementsverkiezing van Aruba wordt bekend. De eigenaren van Chickfriend horen van de rechtbank of ze langer vast blijven zitten voor het eierschandaal. In Amsterdam gaat een proces van start over gifschandaal Probo Koala. En 160 duizend kinderen gaan vanaf vandaag langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen.

Premier Marijnen neemt in 1963 de eerste kinderpostzegels in ontvangst. Op de postzegel prijkt de afbeelding van een kleuter, gebaseerd op zijn zoontje. Beeld anp
Premier Marijnen neemt in 1963 de eerste kinderpostzegels in ontvangst. Op de postzegel prijkt de afbeelding van een kleuter, gebaseerd op zijn zoontje.Beeld anp

Aanraders van de redactie

Hoe de Belastingdienst miljoenen van criminelen kan afpakken
Door samenwerking tussen de fiscus en justitie kunnen criminele vermogens relatief eenvoudig worden 'afgepakt'. Voeg disciplines samen en je boekt enorme winsten. (+)

Hoe is Ybeltje in godsnaam in de Tweede Kamer terechtgekomen?
Wel, simpel. Berckmoes meldde zich op een mooie dag in Den Helder: 'Ze bleken nog kandidaten nodig te hebben voor de gemeenteraad. Ineens zat ik erin. Dat was helemaal niet de bedoeling geweest.' Later werd ze voorgedragen voor de landelijke kieslijst, waar ze op kwam dankzij demografische kenmerken: 'vrouw en uit de Noordkop', zo schrijft Sheila Sitalsing in haar column.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Ybeltje. Beeld HH
Ybeltje.Beeld HH

Senator John Mccain: buitenbeentje dat niet wil buigen
In juli blokkeerde hij de Republikeinse poging om Obamacare af te schaffen en wekte zo de woede van president Trump. Ook het jongste plan kan in de ogen van de 81-jarige senator John McCain geen genade vinden. (+)

Geld voor vrouwelijke sporters? Dat is er alleen over de grens
Vrouwen moeten naar het buitenland als ze willen verdienen aan topsport. Nederland is een opleidingsland, en in sporten als handbal zou de nationale bond het ook niet anders willen. (+)

'Onder Star Trekfans accepteert iedereen elkaar. We zijn allemaal gelijk, ondanks onze afkomst of geaardheid'
Bij de gloednieuwe serie Star Trek: Discovery vraagt de Volkskrant zich af wat juist deze sf-serie door de jaren heen zo geschikt maakte om fan van te worden. En vijf hardcorefans verklaren hun favoriete personage. (+)

Waarom vinden we vliegen zo belangrijk?
De echte vraag over vliegen wordt nooit gesteld. Waarom we vliegen zo belangrijk vinden. Waarom, zegt ze, 'moet Schiphol zonodig bij de toptwaalf van de wereld horen'. 10 procent meer passagiers vorig jaar - het is de dictatuur van de groei. Lees hier de verslaggeverscolumn. (+)

Meer over