NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Zeker 160 geradicaliseerde moslims in vizier bij gemeenten | Drugsafval op de stoep, het wordt steeds gewoner

Goedemorgen. Zeker 160 geradicaliseerde moslims worden momenteel door gemeenten en politie actief in de gaten gehouden. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: voor het lozen van drugsafval wordt vrijwel nooit iemand gepakt, dus worden daders brutaler. Ze kiezen, als het zo uitkomt, een woonwijk als dumpplek.

Agenten voor een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem, een van deze mannen was Hardi N. Beeld ANP
Agenten voor een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem, een van deze mannen was Hardi N.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Gemeenten volgen zeker 160 geradicaliseerde moslims op de voet

Zeker 160 geradicaliseerde moslims worden momenteel door gemeente en politie​- en veiligheidsdiensten actief in de gaten gehouden. Vooral de gemeenten Amsterdam (59), Den Haag (‘enkele tientallen’), Arnhem (20) en Rotterdam (38) volgen veel geradicaliseerde moslims. Deze individuen vallen onder de zogeheten ​Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme (PGA).

Dode en flink veel schade door orkaan Michael in de VS
Orkaan Michael heeft nadat de storm aan land kwam in de Amerikaanse staat Florida voor veel verwoesting en overstromingen gezorgd. Ook viel er een dode; een man overleed nadat er een boom op zijn huis viel. Volgens de autoriteiten blijft het onverminderd gevaarlijk in de gebieden waar de storm langskomt, al is Michael inmiddels wel afgezwakt naar categorie 1.

Italië wil kopers staatsschuld belastingkorting geven
De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini wil Italianen aanmoedigen hun geld in overheidsschuld te stoppen, door mensen die ‘in hun land investeren’ minder belasting te laten betalen. In theorie een handig trucje, maar dat fiscale cadeautje is niet gratis.

Moord op Bulgaarse journaliste lijkt geen verband te houden met werk
De Duitse politie heeft een Bulgaar gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij de Bulgaarse televisiejournalist Viktoria Marinova heeft verkracht en vermoord. Haar lichaam werd vorige week aangetroffen in een park in de stad Ruse.


Vandaag in het nieuws
De blokkeerders van de anti-Zwarte Piet-demonstratie treffen in de rechtbank de demonstranten zelf. Indonesië stopt met het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving. Het aantal doden stond woensdag op 2.045. In Amsterdam worden de belangrijkste prijzen voor televisieprogramma’s uitgereikt op het Gouden Televizier-Ring Gala.

Een busje dat dinsdag vol drugsafval in de Nijmeegse woonwijk Weezenhof was neergezet, wordt woensdag schoongespoten.  Beeld DG
Een busje dat dinsdag vol drugsafval in de Nijmeegse woonwijk Weezenhof was neergezet, wordt woensdag schoongespoten.Beeld DG

Aanraders van de redactie

Drugsafval op de stoep, het wordt steeds gewoner en de hoeveelheden worden steeds groter
Voor het lozen van drugsafval wordt vrijwel nooit iemand gepakt. Daardoor worden de daders brutaler. Ze kiezen, als het zo uitkomt, een woonwijk als dumpplek.

Gemeenten houden geradicaliseerde moslims scherp in de gaten, maar deze aanpak kent ook schaduwzijden
Afgelopen weken was er veel lof voor de persoonsgerichte aanpak bij radicale moslims. Aanleiding was de arrestatie in Arnhem van de 34-jarige Hardi N. Maar zo’n aanpak heeft ook zijn keerzijde.

‘Robot Jetten’ is nog maar net begonnen en moet zich nu al bevrijden van talloze stereotypen en frames
Rob Jetten moet het allemaal nog bewijzen, maar intussen staat hij al van top tot teen ingevuld voor de camera’s en is het hele land razend nieuwsgierig naar wat er klopt van de vooruitgesnelde roem. En ook naar wat er níét van klopt – want dat vinden we nu eenmaal leuker.

Het virtuoze en spannende Burning laat glashelder de kloof zien die jonge Koreanen verdeelt (vijf sterren)
De Zuid-Koreaanse film moet toch wel de meest merkwaardige thriller in tijden zijn. Een film waarin de misdaad zoek is, steeds nét buiten bereik blijft. Waarin de kijker zich geconfronteerd ziet met een hoofdpersonage dat al kokerdenkend zijn eigen, rigoureuze conclusies trekt uit een sliert zonderlinge gebeurtenissen.

De film Burning. Beeld
De film Burning.

‘Digitale brandoefening’ moet hogescholen voorbereiden op eventuele cyberaanval
De verijdelde Russische hack bevestigt hoe reëel het gevaar van de cyberaanval is. Maar wat doe je als je organisatie daadwerkelijk wordt getroffen? Dat oefenden vijftig onderwijsinstellingen vorige week donderdag en vrijdag door een levensechte cybercrisis na te bootsen.

Die 1,9 miljard euro van de dividendbelasting zal de mkb’ers een zorg zijn
Na Prinsjesdag was iedereen blij: koopkracht stijgt, ambtenarenlonen gaan omhoog, multinationals worden in de watten gelegd. Iedereen, behalve het MKB. Nu de dividendbelasting waarschijnlijk gewoon gehandhaafd blijft, weet voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof wel waar het geld heen mag: ‘Die 1.9 miljard, die is voor ons.’

Meer over