Ochtendnieuwsbrief16-9-2018

Volkskrant Ochtend: Zeker 11 doden door orkaan Florence | Detroit, nergens sloeg de crisis toe als hier

Goedemorgen. Het dodental als gevolg van orkaan Florence aan de Amerikaanse oostkust is opgelopen naar minstens elf. Op de Filipijnen heeft orkaan Mangkhut al 28 levens geëist. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: we bezochten Detroit, de stad waar de economische crisis het meest huishield. Maar de stad krabbelt langzaam weer op, zag onze correspondent. Aan de rafelranden proberen de burgers er weer iets van te maken.

Redactie

Terwijl u sliep

Dodental orkaan Florence loopt op naar elf

Het dodental als gevolg van de orkaan Florence aan de Amerikaanse oostkust is opgelopen naar minstens elf. Door de orkaan en door ‘epische hoeveelheden regen’ zijn grote delen van de zuidoostkust van de VS onder water komen te staan.

Orkaan Mangkhut eist al 28 levens op Filipijnen

Het dodental op de Filipijnen door de tyfoon Mangkhut is gestegen naar minstens 28. Dat heeft de rampencoördinator van de Filipijnse regering laten weten. Het merendeel van de slachtoffers is omgekomen door aardverschuivingen in bergachtig gebied. Uit verschillende gebieden moeten nog rapporten over mogelijke slachtoffers binnenkomen.

Ook burgemeester Londen roept op tot nieuw referendum over Brexit

De Londense burgemeester Sadiq Khan roept de Britse regering op om een nieuw referendum te organiseren over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Er staat volgens hem te veel op het spel om het volk geen inspraak te geven. Dat schrijft hij vandaag zelf in de Britse zondagskrant The Observer.

Ajax laat veel trucs zien, maar ook gemakzucht in duel tegen Groningen (3-0)

Ajax boekte zaterdagavond een eenvoudige zege (3-0) op een zwak FC Groningen, in de week voor cruciale duels met AEK Athene en PSV.

Vandaag in het nieuws

De Dalai Lama geeft een lezing in Ahoy in Rotterdam. AZ en Feyenoord ontmoeten elkaar in de Eredivisie. Vanavond begint het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach, op NPO 3.

Aanraders van de redactie

1 Lieke Marsman (Magazine)
2 Dino’s (Sir Edmund)

Detroit, de stad waar het hele systeem op de klippen liep
Als de crisis ergens heeft huisgehouden, dan is het in Detroit. De afgelopen jaren werd één op de drie huizenbezitters er uit zijn woning gezet. Hele wijken kwamen leeg te staan. Nu krabbelt de stad weer op. Projectontwikkelaars hebben het centrum aangepakt, aan de rafelranden proberen de burgers er weer iets van te maken.

null Beeld Daniel Rosenthal
Beeld Daniel Rosenthal

Huizenkoper met migratieachtergrond maakt snelle opmars: ‘De tweede en derde generatie richt zich vooral op Nederland en investeert in beter wonen’
Nederlanders met een migratieachtergrond zijn op de markt van koopwoningen bezig aan een opmars. ‘Bij hun hoge opleidingsniveau en inkomen past niet alleen een goede wagen, maar ook een goede woonomgeving.’

De aanvoerdersband, een vloek of een zegen voor jonge voetballers? ‘Als jonge pik vind je het wel stoer, die band om je arm’
De aanvoerdersband valt steeds vaker toe aan jonge spelers in de eredivisie. Stoer natuurlijk, maar wordt de extra verantwoordelijkheid niet snel te groot?

6 Eva Hoeke (Magazine)

Meer over