Volkskrant OchtendVrijdag 10 juli

Volkskrant Ochtend: ‘Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou. Ik ga eraan’: het transcript van het laatste halfuur van George Floyds leven | Op deze plekken raken Nederlanders besmet, volgens het contactonderzoek

Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve in Nijmegen krijgt bezoek van zijn vrouw. Het verpleeghuis doet mee aan een proef waarbij ouderen weer mondjesmaat bezoek mogen ontvangen. Door het voorzichtig te proberen wordt gekeken op welke manier het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk blijft. Beeld ANP
Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve in Nijmegen krijgt bezoek van zijn vrouw. Het verpleeghuis doet mee aan een proef waarbij ouderen weer mondjesmaat bezoek mogen ontvangen. Door het voorzichtig te proberen wordt gekeken op welke manier het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk blijft.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Op deze plekken raken Nederlanders besmet, volgens het contactonderzoek
In de horeca, trein, kerk of op de sportclub corona oplopen? Ondanks de versoepelingen van de maatregelen van de afgelopen weken, komt dat in ons land nu nauwelijks voor. Haast alle ruim 5.000 coronabesmettingen sinds begin mei waarvan de GGD’s dat konden vaststellen, vonden plaats op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis.

Subsidiepot voor nieuwe e-auto al na een week leeg; autobranche wil uitbreiding
De subsidiepot van tien miljoen euro voor particuliere kopers van een nieuwe elektrische auto is al na een week leeg. Wie nu nog een aanvraag indient, moet tot januari volgend jaar wachten om in aanmerking te komen voor de vierduizend euro aankoopsubsidie.

Hooggerechtshof zit Trump dwars maar redt hem ook, in elk geval voorlopig
Donald Trump beloofde in 2015, tijdens zijn campagne, dat hij net als zijn voorgangers zijn belastingaangiften zou vrijgeven. Hij deed het niet. Twee uitspraken van de hoogste rechter in de kwestie betekenden donderdag voor Trump winst én verlies. Moet hij ooit nog met de billen bloot?

Na 17 jaar weer een federale executie, op aandringen
Tenzij de rechter op het laatste moment ingrijpt, wordt de witte racist Daniel Lewis Lee komende maandag in de Amerikaanse staat Indiana ter dood gebracht voor de moord op een gezin, onder wie een 8-jarig meisje. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er een executie plaatsvindt op gezag van de federale overheid.

Vandaag in het nieuws

Merkel en Macron organiseren een videotop om de relatie tussen Servië en Kosovo te normaliseren. Engeland heft de quarantaineplicht op voor bijna zestig landen, waaronder Nederland. En Christie’s organiseert een grote kunstveiling met, voor het eerst, Picasso’s Baigneuses, sirènes, femme nue et minotaure (1937).

Aanraders van de redactie

‘Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou. Ik ga eraan’
George Floyd zei meer dan twintig keer dat hij geen lucht kreeg tegen de vier agenten die hem in mei hardhandig arresteerden in Minneapolis. De transcripten schetsen een aangrijpend beeld van het laatste halfuur van Floyds leven.

Drie weken duurde corona: van voorspelbaarheid krimpt de tijd
Hoe gaan we de eerste helft van 2020 herinneren, vraagt Bert Wagendorp zich af. De tijd die voorbij ging als een grijze wolk van herhaling en dagen? Of reduceren we het tot het aantal doden? Misschien helpt een coronamonument ons. ‘Dat kan dan omver worden getrokken door de bejaarde dansleraar Willem Engel, als symbool van viruswaanzin.’

Nederland wilde de zomerpret niet door Srebrenica laten vergallen
Juli 1995 begon met veel gemengd nieuws en een beetje Srebrenica. Een paar weken later, na de massamoord op zo’n achtduizend Bosniërs, was Srebrenica een nationaal trauma. De militairen van Dutchbat werden gedegradeerd van helden tot medeplegers.

Grafstenen Het monument in Potocari, vlak bij Srebrenica, waar de achtduizend vermoorde Moslimmannen en -jongens worden herdacht.  Beeld Kemal Softic / AP
Grafstenen Het monument in Potocari, vlak bij Srebrenica, waar de achtduizend vermoorde Moslimmannen en -jongens worden herdacht.Beeld Kemal Softic / AP

Reisboekenschrijver Paul Theroux: ‘Mijn leven is een lange vakantie’
Voor zijn laatste boek reisde hij door Mexico, schrijven doet hij in Cape Cod of Hawaii. Nee, vakantie heeft Paul Theroux niet nodig. Als ze hem maar met rust laten.

De Metropolitan Line uit Julian Barnes’ debuut ligt er na veertig jaar niet eens zo anders bij, ziet Hans Bouman
Met Metroland in de hand reist journalist Hans Bouman door het Londense decor van Julian Barnes’ debuutroman uit 1980, die net opnieuw is uitgebracht. Hoe ligt de Metropolitan Line uit het boek er tegenwoordig bij?

U bevindt zich waar rancune weer nuance wordt
Margriet Oostveen maakt zich zorgen over de afstand die we nu verplicht moeten houden, maar die ook steeds meer genormaliseerd wordt. Als verslaggever weet ze dat je er juist op uit moet gaan, naar onopvallende mensen in saaie plaatsen. ‘Omdat die dat ter plekke dus zelden blijken te zijn’.

Meer over