Volkskrant OchtendZondag 29 december

Volkskrant Ochtend: Wordt dit het decennium waarin roken de genadeklap krijgt? | Wilders organiseert alsnog cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed

Terwijl u sliep

Meerdere gewonden door steekpartij bij synagoge New York
In de Amerikaanse stad Monsey in de staat New York zijn meerdere mensen gewond geraakt bij een steekpartij nabij een synagoge.

Migranten Duits reddingsschip mogen van boord in Italië
Het Duitse reddingsschip Alan Kurdi heeft van Italië toestemming gekregen om aan te meren in een haven van Sicilië nadat het donderdag 32 mensen gered had op de Middellandse Zee. Gorden Isler, een woordvoerder van de non-gouvernementele organisatie (ngo) Sea-Eye, bevestigt dat de migranten zondag aan wal kunnen gaan in Pozzallo.

Vrouwelijke Syriëganger uit Gouda aangehouden op Schiphol
Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is zaterdag door Turkije het land uitgezet en op Schiphol aangehouden. Haar meegereisde kind van vier is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, meldt het Openbaar Ministerie.

Wilders organiseert alsnog cartoonwedstrijd
PVV-leider Geert Wilders gaat ‘alsnog’ een wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed organiseren. Dat bevestigt hij aan het ANP. De politicus blies de wedstrijd vorig jaar af na protesten in Pakistan en ernstige bedreigingen in Nederland aan zijn adres.

Vandaag in het nieuws

Vandaag worden er zowel in Amsterdam als in Den Haag demonstraties gehouden die aandacht vragen voor het lot van Oeigoeren, een onderdrukte moslimminderheid in China. En het sport- en mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX op NPO Radio 1 maakt vandaag het Radiomoment van 2019 bekend.

Aanraders van de redactie

Veel vluchtelingen hebben hun leven te danken aan de smartphone
Selfies en flitsende telefoons passen niet in het stereotiepe beeld van de vluchteling. Toch hebben mensen als Zain Al Abdin uit Syrië hun leven te danken aan de smartphone.

Schrijver Thomas Chatterton Williams: ‘Ik ben niet zwart meer’
De Afro-Amerikaanse schrijver Thomas Chatterton Williams zag zichzelf altijd als zwarte man, belast met een pijnlijk verleden. Tot hij een blanke, blonde dochter kreeg.

Wordt dit het decennium waarin roken de genadeklap krijgt?
De komende jaren belandt roken nog verder in het verdomhoekje, al blijft de tabaksindustrie een geduchte tegenstander.

null Beeld Leonie Bos
Beeld Leonie Bos

Portret van een generatie (met hun smartphones)
Wie half jaren negentig geboren is, werd tegelijk met de smartphone volwassen. Hoe beleefde deze generatie de jaren tien?

Wie hip wil zijn in de twenties, hult zich in dikke, duurzame, donkerbruine capes
Hoe lopen we er het komende decennium bij? Moderedacteur Cécile Narinx voorziet veel dikke, wijde, donkerbruine kleding vol technologische snufjes. En, verrassing: draagschaamte wordt een ding.

Hoewel ik na mijn dood afgesneden ben van de wereld, kan ik de gebeurtenissen blijven volgen
Na het slachtoffer van een persoonsverwisseling te zijn geweest, gaat Grunberg met zijn lievelingseindredacteur van de Volkskrant op pad. Ze bespreken de dood, simulatietheorieën en het humanisme. Het schijnt allemaal een soap voor buitenaardse wezens te zijn. Toch blijft Grunberg hoopvol: ‘op een dag zal ik ontsnappen aan jullie dramaturgische ingrepen’.

Meer over